Pixabay/ la-fontaine
Otthon készült

Ez a meglepő hozzávaló extra minőséget ad a csokitortának

A savanyú káposzta befolyásolja a torta állagát és ízharmóniáját.

Talán kevesen vagyunk, akiknek a puha csokoládétorta készítése közben eszébe jut, hogy mennyivel jobb lenne ez savanyú káposztával.  Pedig ezzel a technikával növelhetjük a tészta nedvességtartalmát, könnyedebb, omlósabb tortát kapunk. És ha ez önmagában nem lenne elég, a savanyú káposzta tartogat még néhány titkos tulajdonságot, amivel teljesen elvarázsolja a tortát.

Savanyú káposzta a nyerő összetevő

Az egyik szerethető tulajdonsága, hogy sós. Ha ettünk már sós karamellt vagy bármilyen hasonló desszertet, akkor tapasztalhattuk, hogy az ellentétes ízek milyen erőteljesen képesek egymást kiemelni. Tehát az extra só még intenzívebbé teszi a kakaós ízeket a tortában, míg a káposzta eredeti íze abszolút nem lesz feltűnő – olvashatjuk a Nosalty oldalán.

Szintén sok múlik azon, hogy a káposzta savanyú. Szerencsére nem annyira, hogy befolyásolja a torta élvezetét, ahhoz azonban pont elég, hogy savasságával segítse a tésztába kevert sütőpor és szódabikarbóna dolgát. Ezek ugyanis sokkal aktívabban működnek, ha valamilyen savas anyaggal találkoznak.

A káposzta tehát épp elég savanyú ahhoz, hogy a kész torta levegősebb, puhább legyen tőle, anélkül, hogy elrontaná a sütemény ízét.

Hozzávalók

Tortalap 

  • 1/2 csésze vaj
  • 1,1/2 csésze cukor
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 csésze liszt
  • 1/2 csésze kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 csésze víz
  • 3/4 csésze savanyú káposzta, lecsepegtetve, szárazra kinyomkodva és apróra vágva, mixelve

Krém

  • 1,1/3 csésze vaj
  • 15 dkg cukrozatlan, nagy kakaótartalmú olvasztott csokoládé
  • 1,1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 csésze cukor
  • 1/4 csésze tej

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban keverjük habosra a vajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát, majd a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a vizet és az aprózott káposztát. Öntsük kivajazott tortasütőbe. Süssük 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Hűtsük le 10 percig, mielőtt kivesszük a tortaformából.
A mázhoz az olvasztott vajat, a csokoládét, a vaníliát és a cukrot egy tálban felverjük. Adjunk hozzá tejet és keverjük habosra. Vágjuk ketté a kihűlt tortalapot és kenjük a rétegek közé, valamint a torta tetejére és oldalára a csokikrémet. A tetejét leönthetjük csokimázzal, és ízlés szerint dekoráljuk.

Kapcsolódó
Nagy hagyományú kis sütemény a különleges, csupa csoki isler
A boldog békeidők múlt század eleji hangulatát idézi meg a különleges finomság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.