Mozaik

Ritka vendég vacsorázott egy alföldi tónál

wikimedia commons
wikimedia commons
Visszatérő vendég a kacagócsér, idén azonban a szokásosnál több példányt figyeltek meg. Most a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén vacsorázott egy pár.

Ahogy arról a nemzeti park beszámolt, a két madár május 22-én, az alkonyati órákban érkezett a tóhoz, de nem voltak egyedül: mintegy 50 dankasirály és legalább 20 sztyeppi sirály társaságában szálltak be a vízre éjszakázni. Másnap viszont már nem látták a madarakat, tehát minden bizonnyal továbbálltak.

A kacagócsérek tengerparton költő madarak, de előfordul, hogy szikes tavak környékén fészkelnek. Az Antarktisz kivételével mindenütt előfordulnak, számos alfajuk van. Európában elsősorban a Földközi- és a Fekete-tenger mentén költenek, de egy kisebb populáció Dániában és Németország északi részein is fészkel. Az utóbbi években az európai állomány növekedést mutat.

Hazánkban a XIX-XX. században még költöttek kisebb számban kacagócsérek. Az utolsó, bizonyított költést 1955-ben regisztrálták a Balatonnál, Fonyódon.

A kontinens belsejébe csak ritkán jönnek be, de Magyarországon idén tavasszal a szokásosnál több példányt figyeltek meg a szakemberek. Általában csak egy-két madár érkezett egyszerre, de a Hortobágyon nemrég egy 6 példányos csapat is felbukkant.

Kapcsolódó
Nagy godák lepték el Kardoskútot
A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúton évek óta nem láttak annyi nagy godát, mint most.
Olvasói sztorik