Mozaik

Tengerparti madarak tévedtek az Alföldre

Getty Images
Getty Images

Két kacagócsért figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kardoskút közelében található Kis-Sóstón.

A park honlapján közzétett cikk szerint a kacagócsérek jellemzően a tengerpartokon költenek. Szép számmal fészkelnek a Földközi- és a Fekete-tenger mellett, de kisebb állományuk a Balti-tenger környékén is költ. Alkalmanként a kontinens belsejében is előfordulnak fészkelések, Magyarországon az utolsó bizonyított költése 1967-ben volt a Kelemen-széken. Azóta csupán sikertelen próbálkozásai voltak a Fertő-tavon és a kardoskúti Fehér-tónál.

Mint fogalmaztak, tengerparti madárról lévén szó, elsősorban a vízfelületeket keresi, gyakran a szikes tavaknál áll meg. Bár a kardoskúti Fehér-tó most száraz, a tőle északra lévő Kis-Sóstón még van nedves iszapfelület. Itt bukkant fel a napokban két kacagócsér.

A közlemény szerint csupán rövid ideig tartózkodtak a területen: repülő rovarokra vadásztak, majd továbbálltak. Minden bizonnyal fiatal, még nem ivarérett, kóborló példányok lehettek, vagy olyan idősebb madarak, amelyeknek sikertelen lett a költése.

A KMNPI Kardoskúti Tájegységében, a Fehér-tó környékén szinte minden évben felbukkannak kacagócsérek. Idén ez volt az első megfigyelés.

Kapcsolódó
Ilyen madár ritka vendég a Maros árterében
Főképp a hegylábi vidékeken fordul elő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik