Mozaik

1996 után láttak újra halvány sarlósfecskét Magyarországon

Illusztráció - Getty Images
Illusztráció - Getty Images

Igazi madárszenzációról számolt be a Birding Hungary Facebook-oldala.

Mint friss posztjukban írták, vasárnap késő délután egy halvány sarlósfecske került elő Szeged belvárosában.

A bejegyzés szerint ennek a mediterrán fajnak ez mindössze a második hazai előfordulása, az első adat 1996-ból származik.

A példányt Engi Lászlónak fotón is sikerült megörökítenie.

Engi László

Az MME adatbázisa azt írja, a halvány sarlósfecske rokonaihoz hasonlóan repülő rovarokkal, levegőben sodródó pókokkal táplálkozik, utóbbiakat alacsony magasságban, a földtől 1-2 méterre kapja el.

Mediterrán elterjedésű faj. A Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, Közel-Keleten, valamint az Arab-félsziget bizonyos pontjain él. Elsősorban a tengerpartokon fordul elő, de olykor a szárazföldek belsejében is megtelepszik. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Sziklás partfalakon, városok épületein telepesen fészkel. Fészekanyagát a levegőben sodródó anyagokból gyűjti. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint 2-3 tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is.

A Sokszínű Vidék egyébként épp a napokban számolt be róla, hogy Hódmezővásárhelyen egy tízemeletes társasház falán több pár havasi sarlósfecske költ, ami elvétve fordult elő az utóbbi években hazánkban.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik