Mozaik

36 turista jut egy helyi lakosra Dubrovnikban

pixabay.com
pixabay.com
Vannak városok, ahol a helyi lakosok intézkedéseket hoznak a turisták számának csökkentése érdekében.

A turisták – általában – jót tesznek a helyi gazdaságoknak. Az emberek jönnek, nézelődnek, pénzt költenek és ezzel bevételt generálnak a városnak, segítenek fenntartani a helyi megélhetést.

Egyes desztinációkban azonban a turizmus szintje  már olyan mértékben megnőtt, hogy a helyi lakosok aktívan intézkednek a látogatók számának csökkentése érdekében, írja a timeout.com.

A túlturizmus nemcsak túlzsúfoltsághoz és megnövekedett megélhetési költségekhez vezet a helyiek számára, de súlyos negatív hatással lehet magukra az utazókra is. Hiszen ha a helyiek kiszorulnak az adott úti célból, akkor annak a helynek minden egyedisége, karaktere is megszűnik.

Vajon Európa mely úti céljai turistákkal legzsúfoltabbak?

Ennek kiderítésére a Holidu lakáskölcsönző iroda összeszámolta az európai városokba évente érkező turisták számát, és összehasonlította az adott városok helyi lakosságával. Az eredmények összesítése utánkiderült, hogy a turistákkal leginkább túlterhelt európai város Dubrovnik. A fallal körülvett horvát városnak évente 36 látogatója jut egy állandó lakosra, részben kis méretének, részben népszerűségének köszönhetően.

A listán a következő helyen végzett a holtversenyben  Velence, Brugge és Rodosz, ezekben a városokban 21 turista jut egy helyi lakosra.

Lássuk a tizes listát:

1. Dubrovnik, Horvátország

2. Velence, Olaszország

2. Brugge, Belgium

2. Rodosz, Görögország

5.  Reykjavík, Izland

6.  Firenze, Olaszország

6. Heraklion, Görögország

8.  Amszterdam, Hollandia

9.  Dublin, Írország

10. Tallinn, Észtország

Budapest a lista 35. helyén szerepel.

Ha érdekel a teljes lista, kattints IDE.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik