Mozaik

Németországban különösen szeretik a magyar meggybefőttet

eztfaldfel.hu
eztfaldfel.hu
Magyarország Európa harmadik legnagyobb meggytermelője, a legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.

A napokban megkezdődött a korai meggyfajták betakarítása – írta az Agrotrend a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményére hivatkozva.

Megkezdődött a meggyszezon, idén is zamatos, kiváló minőségű gyümölcsök jellemzik a kínálatot. A magyar meggy iránt egyedülálló íze-zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet.

A következő hetekben folyamatosan kerül a boltokba a magyar meggy. A meggyszüret a szokásos módon a Duna-Tisza-közén kezdődik, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei termőtájban zárul.

Idén 13 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban, legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun vármegye tájain.

Pixabay

Az éves termésmennyiség jellemzően 60 ezer tonna körül alakul. Habár a gyenge terméskötődés általában terméskiesést jelent, a megmaradt gyümölcsök nagyobb méretéből adódóan az országos termés csak 15-20 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál.

A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 10-15 ezer tonna, a friss meggy mellett a befőtt is nagyon népszerű, és egész évben megtalálható a boltok polcain. A magyar nemesítésű meggyfajták kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően a német piacon is nagyon keresettek.

A hazai meggy 60-80 százaléka exportra, legfőképp Németországba kerül, főként meggybefőtt formájában.

Kapcsolódó
Jó minőségű a magyarok kedvenc nyári gyümölcse
Ez most nagyon meggy! elnevezéssel fogyasztásösztönző kampány kezdődött.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik