Mozaik

Félelmetes busatáncot videóztak Komáromnál

Facebook
Facebook
Röpködtek az óriás növényevők.

Busákról közöltek különös filmet egy szlovákiai Facebook-csoportban – erről írt a Pecaverzum.

A páratlan busatáncot a közelmúltban rögzítették Komáromnál, a Vág-folyó és a Gadóci-csatorna torkolatában.

A videót megosztó Marián Seben azt írta, ha nem veszik komolyan az illetékesek a helyzetet, akkor a busa túlszaporulata könnyen katasztrófához vezethet Szlovákiában. A természetbarát azt is hozzátette, ahogy Magyarországon, úgy Szlovákiában is inváziós fajnak kellene nyilvánítani a busát.

A látvány félelmetes volt. Akár a vízen közlekedők testi épségét is veszélyeztethették volna a vízből tömegesen kiugráló busák.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) tudományos főmunkatársa szerint Magyarországon is egyre gyakoribbá válhatnak a „busatámadások”.

A busák elszaporodása nem csak a horgászoknak okoz sok fejtörést, akár vízisíelés közben is komoly sérüléseket okozhat egy-egy kapitális példány. Az invazív busa terjedése ökológiai szempontból is katasztrofális következményekkel járhat.

A gigantikus busák fito- és zooplankton szervezeteket fogyasztanak, akárcsak az őshonos halak ivadékai, így komoly táplálékkonkurenciát jelentenek a halivadékok számára.

Kapcsolódó
Gigantikus busát fogtak a Látóképi-tározóból
Óriás busát fogtak a Látóképi-tározóból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik