Mozaik

Újabb melegrekordok dőlhetnek meg az egész világon

freepik.com
freepik.com
Hét év után ismét jelentkezett az El Nino éghajlati jelenség a csendes-óceáni térség trópusi régióiban.

Világszerte számos helyen magasabb hőmérsékletekre lehet számítani annak következtében, hogy hét év után ismét jelentkezett az El Nino éghajlati jelenség a csendes-óceáni térség trópusi régióiban, írja az MTI a Meteorológiai Világszervezet (WMO) figyelmeztetése alapján.

Az El Nino ciklikusan – átlagosan 2-7 évente – jelentkező természetes éghajlati jelenség, amelynek során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén megemelkedik a vízfelszíni hőmérséklet 9-12 hónapra.

Az El Nino-hatás miatt szélsőséges időjárási jelenségekre – trópusi ciklonokra, heves esőzésekre, aszályokra – lehet számítani

– írja a közlemény, mely szerint nagyobb valószínűséggel fognak megdőlni a hőmérsékleti rekordok az El Nino ismételt beköszöntével, és hevesebb hőhullámokra számíthatunk majd a világ több részén.

90 százalékos a valószínűsége annak, hogy az El Nino-hatás 2023 második felében is jelen lesz, és a jelenség várhatóan “legalább mérsékelten erős hatású lesz

– fejtette ki Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A hőmérsékleti adatokra gyakorolt hatás rendszerint a következő évben jelentkezik, vagyis 2024-ben lesz inkább szembetűnő a melegedés. A meteorológiai adatok feljegyzésének kezdete óta legforróbbként számon tartott év 2016 volt, amikor az El Nino-hatás is különlegesen erős volt.

Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás az El Nino-hatás jelentkezése nélkül is szélsőséges hőmérsékleti adatokhoz vezet.

Kapcsolódó
Egy emberként harcolhat a világ a klímaváltozás ellen
A G20-ak csoportja felelős a globális karbonkibocsátás mintegy 75 százalékáért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik