Mozaik

Így kerülhetett Botfa környékére a vakságot és égést okozó növény

Getty Images
Getty Images

Mint arról korábban beszámoltunk, a Zalaegerszeg melletti Botfa határában, nem messze a túraútvonalaktól egy emberi egészségre is veszélyes inváziós növényfaj, a kaukázusi medvetalp egyedei kerültek elő.

A hivatalos Flóra adatbázis szerint a közelben Hévíz, Keszthely, és Szombathely környékén találtak mostanában kaukázusi medvetalpat, de a közelmúltban Nagykanizsa környékéről is érkezett róla jelentés.

A mostani példányokat felfedező Dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő a zaol.hu megkeresésére elmondta, valószínűleg egy jármű kerekeire ragadt sárból kerültetett Botfa környékére a veszélyes gyomnövény magja. A nemrég felfedezettek már minimum második generációhoz tartoznak, erre utal, hogy találtak elszáradt növénymaradványokat is, amik tavaly háborítatlanul érleltek magot, amelyekből sok ki is kelt. Ezúttal 9 kifejlett, virágzó példányra és több tucat apró csemetére bukkantak a túraútvonal közelében, az erdei út mellett.

Már megszerveztük az irtást, ami nem lesz egyszerű, hiszen a növény hosszú raktározó karógyökeret növesztett, s ha csak levágjuk a szárát, vagy gyomirtóval kezeljük a növényt, azonnal újra kihajt, tehát gyökerestől kell kiásni, természetesen megfelelő védőfelszerelésben. Felvettük a kapcsolatot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyakorlattal rendelkező szakembereivel, addig is első lépésként a magérlelést akadályozzuk meg. Egyébként 10-15 évig figyelni kell majd a területet, mert a mag hosszú ideig életképes marad, s ha megfelelőek a körülmények, egyből kihajt

– jegyezte meg dr. Illyés Zoltán.

Mint fogalmazott, a kaukázusi medvetalp ernyősvirágzatú, s mint a zellerfélék családjának minden tagja furokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. A méreganyag, azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi – ehhez elég megérinteni a növényt, a szőreivel a bőrbe juttatja a nedvét.

Ha az érintett bőrfelületet napfény, pontosabban UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd és pár óra múlva az égési sérülésekre jellemző hólyagok keletkeznek rajta, amik nehezen gyógyulnak és maradandó bőrelszíneződés, hegek maradnak utána. Ráadásul a kialakult fitofotodermatitis miatt a fényérzékenység évekig fennállhat. Szembe kerülve átmeneti, vagy akár végleges vakságot is okozhat. Ha ilyen nagyra nőtt, ismeretlen növénnyel találkozunk, ne érintsük meg

– hívta fel rá a figyelmet a szakember.

A lap cikkében emlékeztet, a kaukázusi medvetalpat  a 19. században önként és dalolva dísznövényként telepítették be az angliai Királyi Botanikus Kertekbe, példájukat több ország is követte – az arborétumokból gyorsan kiszabadultak és bebútorozták az egész európai kontinenst – Magyarország (egyelőre) kevésbé fertőzött.

Ha valaki a kaukázusi medvetalptól szerez sérülést, forduljon bőrgyógyászhoz.

Kapcsolódó
Hétköznapi ételek, amik akár veszélyesek is lehetnek
Pánikra azért nincs ok, de még mindig jobb félni, mint megijedni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik