Mozaik

Mintha folyton csak ugyanazt mondogatná a fürjkirály

Getty Images
Getty Images

Szól a nyári éjszakák „dalnoka”, a haris, írja ismeretterjesztő posztjában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A bejegyzés szerint a haris (Crex crex) rejtőzködő életmódja miatt csak nagyon ritkán kerül szem elé. Olykor akár pár lépésre is elmehetünk úgy mellette, hogy észre sem vesszük, jellegzetes, reszelős hangja viszont gyorsan lebuktatja. Két-kés, két-kés, mintha folyton csak ezt mondogatná, egyik népi nevét is innen kapta: kétkés. De egyes helyeken fürjkirályként, máshol pedig berekmeccőként is ismerik.

Utóbbi neve előfordulására utal, hiszen elsősorban nedves rétjeinket, kaszálóinkat kedveli, de csapadékosabb években akár művelt területeken is összefuthatunk vele. Hogy pontosan mennyien lehetnek, nehéz megbecsülni, írják.

Getty Images

Az „éneklő” kakasokat könnyű összeszámolni, de mivel poligám madár, így egy hímhez akár több tojó is társulhat. Alkonyattól pirkadatig érdemes keresni, de nagy ritkán akár fényes nappal is megszólalhat.

Ha mégis olyan szerencsések lennénk, hogy megmutatja nekünk magát, akkor egy barna színű, vöröses szárnyú, fürjnél nagyobb termetű madarat látnánk. Régen úgy tartották, hogy vonuláskor ő vezeti a vonuló fürjcsapatokat is, innen ered a fürjkirály (vagy fürjanya) elnevezése. A megtalált költőhelyeket ezután jelezzük a területen gazdálkodóknak, akik így elkerülhetik a fészkek vagy akár a tojásokon kotló madarak véletlen kikaszálását

– hívták fel rá a figyelmet.

A haris fokozottan védett madarunk. Természetvédelmi értéke 500.000 forint.

Kapcsolódó
Muskátlik között gondoztak napokig egy fiókát a madárszülők Belegen
A madárszülők naponta többször is etették, gondozták, pedig a fióka a bejárati ajtótól mindössze másfél méterre volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik