Mozaik

Ellenőrizték a verebek odúját, még csak nem is madarak néztek ki belőle

A Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület (MME) Börzsönyi Helyi Csoportjának egyik tagja a napokban tartott bejárást a területen, amikor az egyik odúban három mogyorós pele kölyökkel találkozott.

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán közzétett írás szerint az odúban régebben verebek kezdtek költésbe, de annak sarkában mostanra már csak egy elpusztult felnőtt madár feküdt.

Mint a posztban fogalmaztak,

ifj. Varga Péter többéves, a Börzsönyben és a Naszályban végzett, a pelefajokat célzó kutatásai szerint – ha nem is gyakran, de – olykor a mogyorós pele is elpusztíthat teljes madár fészekaljakat.

Néhány éve egyébként a királyréti örvös légykapók odújának bekamerázott fészkébe költözött be egy mogyorós pele.

Habár legelterjedtebb pelefajunk a mogyorós pele, félénksége és az erdei peléhez hasonló rejtőzködő életmódja miatt ezzel találkozhatunk a legritkábban. Az állat fej-törzs-hossza 6,5-8,5 centiméter, farokhossza 6,5-7,8 centiméter. Testtömege 15-25 gramm (téli alvás előtt elérheti a 35-43 grammot is). Bundája vöröses-szürkés sárga, hasi része világosabb. Mancsa párnázott, hogy az ágakon futva jól meg tudjon kapaszkodni. A mogyorós pelét dúsan szőrözött farka különbözteti meg a hasonló nagyságú egerektől. Füle lekerekített, viszonylag kicsi. Feltűnően nagy fekete szeme az állat éjszakai életmódjára utal.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik