Mozaik

Szokatlan felfedezés, egy egész nyérccsalád él a Szigetközben

Négy kölyke született a tavaly júniusban felfedezett nyércnek a Szigetközben, írja a Kisalföld.

Lakatos Krisztián, a Szigetközi Fotóműhely egyik alapítója Művészbejáró nevű kajakjáról fényképezte le először egy évvel ezelőtt a szokatlan látványt nyújtó állatot, mostanra viszont kiderült, hogy nem egy kósza példányról, hanem egy kisebb populációról beszélhetünk, mert összesen négy játszadozó kölyköt sikerült lencsevégre kapnia múlt héten.

Dr. Alexay Zoltán természetfotós, nyugalmazott főiskolai docens a tavalyi felfedezést követően arról beszélt, 50 éve járja a Szigetközt és nem találkozott nyérccel. A ragadozó a menyétfélék családjába tartozó kisemlős szerinte nagy valószínűséggel egy prémfarmról szökhetett, vagy onnan eresztették szélnek. 2020 novemberéig volt engedélyezett a bundájáért való tartása, azóta csak az angóra nyúl és a hosszú farkú csincsilla tartható ilyen célból. A nyércet legtöbbször nehéz lefotózni, vagyis akár több példánya is élhet errefelé. Évente 3-5 utódot ellik.

Dr. Csorba Gábor a Természettudományi Múzeum Állattárának emlősgyűjteményi főmuzeológusa szerint is nagyobb valószínűséggel amerikai nyércek szerepelnek a fotókon, ami most még ugyan ritkaságnak számít, de könnyen lehet, hogy a közeljövőben invazív fajként sok bosszúságot okoz még.

Igazság szerint a mai napig nem tudták száz százalékosan megmondani melyik fajta, hogy az amerikai invazív, vagy az itthon kihaltnak hitt európai. Az látszik, hogy nagyon falánk. Az ügyességét látva egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ennek a nyércnek akár csak az ükapja is ketreclakó lett volna

– fogalmazott Lakatos Krisztián.

Mint mondta, azt követően kezdte el feltételezni, hogy kicsinyei lehetnek a nyérceknek, mert a kifejlett példány mindig ugyanott tűnt el a finom falatokkal. Gyanús volt, hogy a piciknek hordja őket.

Kapcsolódó
Ragadozókat rögzített a Balaton-parti vadkamera Tihanyban
Vidra, nyest, borz, róka: mindannyian szeretik a magyar tengert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik