Mozaik

Vadnyugati méregkeverők érkeztek Szegedre

szegedi vadaspark
szegedi vadaspark
A viperagyík rendkívül fájdalmas "biológiai fegyverrel" rendelkezik.

Gila néven is ismert viperagyíkok (Heloderma suspectum) érkeztek a Szegedi Vadasparkba. Az Egyesült Államok délnyugati és Mexikó északnyugati részén őshonos hüllőféléket az állatkert trópusi házban figyelhetik meg az érdeklődők – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A vadaspark gyűjteményéből a rákosi viperák érkezéséig hiányoztak a méreggel ölő állatok, de a hazai hüllőfaj veszélyessége nem mérhető a legutóbb érkezett gilához, vagy más néven viperagyíkhoz

– mondta a szakember.

A Mexikó és az Egyesült Államok nyugati, száraz, félsivatagos területein élő gyíknak félelmetes a híre, és bár egy egészséges felnőtt embernek nem tudna halált okozni a mérge, azok elmondása szerint, akik már átélték a harapását, rendkívül fájdalmas “biológiai fegyverrel” rendelkezik.

A lomha mozgású hüllő egyáltalán nem agresszív, kerüli az ember közelségét, csak akkor lehet veszélyes, ha zaklatják. Sajnos, a rossz híre miatt ezt sokan megteszik, és számos egyedet gyűjtenek be illegálisan eladási célból is.

A gyíkok között csak a viperagyíkok két faja – a gila mellett a mexikói viperagyík – rendelkezik erős méreggel. A kígyókkal ellentétben azonban nem préselik áldozatukba a méreganyagot, hanem csak hagyják, hogy a foguk által ejtett sebbe belefolyjon az. A viperagyíkok ragadozók, főleg kisemlősökkel, madarakkal, tojással és hüllőkkel táplálkoznak, de néha dögöket is fogyasztanak

– említette Veprik Róbert.

A viperagyíkok teste 38-58 centiméter, tömegük 0,7-2,3 kilogramm, rücskös bőrük színezete kitűnő álcát nyújt a kavicsos, homokos sivatagban. Farkuk rövid és vastag; zsírt raktároznak benne, a táplálék és víz nélküli időkre. Magányosan a talaj üregeiben élnek, éjjel aktívak.

A Szegedi Vadasparkba érkezett két ritka hüllő a trópusi házban látható, igaz, fel kell készülni, hogy a félénk mérgesgyíkokat szemmel keresni kell, mert a nyugodt zugokat kedvelik.

Kapcsolódó
Tüneményes őrszemek a Szegedi Vadaspark új kedvencei
Május közepén tűnt fel az 5 szurikáta bébi az üregeik bejáratánál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik