Mozaik

Terjed a leánykoncér Magyarországon

Magyar Haltani Társaság
Magyar Haltani Társaság

Újabb adatok bizonyítják a leánykoncér (Rutilus virgo) magyarországi elterjedését, közölte a honlapján közzétett rövidhírben a Magyar Haltani Társaság.

A beszámoló szerint terepi felméréseik során a leánykoncér két új lelőhelyére bukkantak a közelmúltban.

2021. április 21-én, a Pécsi-víz Velény közigazgatási területéhez tartozó szakaszán a leánykoncér két adult egyedét fogták meg. A korábban publikált előfordulási adatokhoz képest új ETRS hálónégyzetben, a korábbi legfelső előfordulási helynél közel 15 km-rel fentebb igazolták a faj jelenlétét, ami így értékes új adat a faj vándorlási szokásai tekintetében.Hozzátették, a szakaszon többek között nyúldomolykó, balin, szivárványos ökle, és sajnálatos eredményként nagy egyedszámban folyami géb került elő.

2021. július 28-án a Szamos Olcsva közigazgatási területéhez tartozó szakaszán csónakból, elektromos halászgéppel végeztek mintavételt a folyó part menti részén (partvédő kövezésen), és ennek során a leánykoncér egy adult egyedét találták meg.

Mint írták, az adat érdekességét az adja, hogy a Szamos folyóból nincs tudomásuk recens, publikált adatról a faj előfordulására vonatkozóan. Jelentősebb egyedszámban került még elő a mintavétel során a küsz, a domolykó, a márna és a razbóra, írták.

A leánykoncér egyébként nemrégiben a Tisza-tóból is előkerült, ahol korábban soha nem volt bizonyítottan jelen.

A pecacsarnok.hu korábbi cikke szerint a leánykoncér hazánk egyik őshonos, védett halfaja. A nagyobb folyókban találkozhatunk vele, könnyen összetéveszthető más halfajokkal. A faj törzsalakja Észak-Olaszország folyóiban (Pó, Brenta, Piave) és nagyobb tavaiban (Lago Maggiore, Comói-tó, Garda-tó) él. A leánykoncér a Duna vízrendszerének bennszülött alfaja, amely vizeinkben is őshonos. Régebben számos folyónkból leírták, ám ezek jelentős részéből mára eltűnt. A most publikált adatok viszont azt mutatják, hogy újra terjedőben van.

Kapcsolódó
Pontyóriást fogtak a debreceni horgásztóban
Negyedik alkalommal akadt horogra a Debrecenhez közeli Látóképi-tározó gigapontya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik