Mozaik

Legnagyobb slágereivel emlékezünk Whitney Houstonra

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ma lenne 60 éves az aranytorkú énekesnő.

Whitney Houston a popvilág egyik legsikeresebb énekesnője volt. Több mint 170 millió eladott albummal a háta mögött, különleges hangjával, megjelenésével egyaránt rászolgált a szakma és a közönség elismerésére. Dalai, albumai közül több is megjárta a listák csúcsait. Ma lenne 60 éves.

Whitney Elizabeth Houston a New Jersey állambeli Newarkban született 1963. augusztus 9-én. Az énekesnői vénája nem véletlenül volt ilyen erős, hiszen zenei családban nőtt fel. Anyja, Cissy Houston legendás gospel- és rhythm and blues-énekesnő volt, keresztanyja Aretha Franklin tizenhatszoros Grammy-díjas énekesnő és a tágabb famíliában is van egy neves énekesnő, akit Dionne Warwick néven ismer a világ.

Whitney tizenegy éves korától énekelt baptista templomi kórusokban, majd egy ifjúsági gospelkórus szólistája lett. Már zsenge ifjúságában fellépett anyjával, és közreműködött lemezein is.

A legnagyobb szeretet, megtanulni szeretni önmagad.

Később befutott énekesek – köztük Lou Rawls és Chaka Khan mellett, a háttérvokálban kapott helyet, és keresetkiegészítésként modellként is dolgozott.

Újabb előrelépés volt életében, amikor 1982-ben – Archie Shepp-pel és másokkal együtt – közreműködött Billy Laswell dzsessz-funkegyüttesének lemezén. Clive Davis, sok más sztár felfedezője jóvoltából 1985-ben az Arista kiadónál megjelent első, saját nevét viselő albuma, amely egyebek közt a Billboard listáját is vezette, és nem adta alább két évvel későbbi, Whitney című korongjával sem.

Listavezető volt első négy kislemeze, és az 1990-ben megjelent, I’m Your Baby Tonight című albumával meg sem állt a csúcsig. Ezt követte egyik legsikeresebb lemeze, a Több mint testőr (The Bodyguard) című film zenéje, amely valósággal meggyökerezett a listák csúcsán. Több mint harmincmilliót adtak el belőle.

Feldolgozta Dolly Parton I Will Always Love You című dalát is, amely a rock történetének egyik legnagyobb sikere lett. Ettől kezdve a soulzene mellett belekóstolt a popzenébe is.

Hiszem, hogy a gyerekek a mi jövőnk. Tanítsd őket jóra és hagyd, hogy éljék az életüket. Mutass meg nekik minden szépet, amit kaphatnak belőle.

Whitney Houston hat Grammy-díjat gyűjtött be, a legsikeresebb éve 1993 volt, akkor háromszor szólították a színpadra arany gramofonok átvételére. 1999-ben, az It’s Not Right But It’s Okay című dalával szolgált rá a zenei Oscarra. Lemezkiadója, az Arista 2001-ben rekordösszegű, 100 millió dolláros szerződést kötött vele, cserébe az énekesnő vállalta, hogy következő hat lemezét ennél a cégnél készíti el. A két Grammy-év között azonban az énekesnő teljes hallgatásba burkolózott.

Nem bűn, ha nincsenek barátaid. Az egyedüllét kevesebb problémát jelent.

Az 1990 után egyre többet suttogtak szinte krimibe illő házasságáról, és a kábítószerekkel való küzdelméről, amely kisiklással fenyegette szárnyaló karrierjét. Számtalan koncertjét törölték és összességében megtörtnek látszott. Houston megpróbálta figyelmen kívül hagyni a pletykákat és megjelentette a Just Whitney című albumát, de a dalok már meg sem közelítették a korábbi évek sikereit.

Houston mindent megtett, hogy helyrehozza házasságát, de hiába, 2007-ben elvált Bobby Browntól. Miközben egy ideig szüneteltette karrierjét, nem adta fel a harcot függőségeivel szemben. Több mint egy évtizedes küzdelem után úgy tűnt, összeszedi magát. 2009-ben került a boltokba az I Look to You című albuma, amelyet a rajongók és a szakma is elismeréssel fogadott, de visszatérésének gyümölcsét már nem arathatta le.

2012. február 09-én jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt. 2012. február 11-én a szállodai szobájának fürdőkádjában asszisztense eszméletlenül találta. Megpróbálták újraéleszteni, de hiába. Helyi idő szerint 15 óra 55 perckor holtnak nyilvánították. Halála okaként a vényre kapható gyógyszerek és az alkohol interakcióját nevezték meg, mely nem szándékos halálesetet eredményezett.

Kapcsolódó
Kvíz - Mennyire ismered Koncz Zsuzsa slágereit?
77 évvel ezelőtt a mai napon született Koncz Zsuzsa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik