Mozaik

Évi 3 milliárd forintot szánnak a magyar borok fogyasztásának növelésére

Unsplash
Unsplash
„A bor ne csak az ünnepeké, de a hétköznapoké is legyen.”

A XVIII. Tolcsvai Borfesztivál megnyitóján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a magyar borfogyasztás mértékének növeléséről.

A magyar borfogyasztó lokálpatrióta, a nálunk elfogyasztott bor több mint 90 százaléka hazai. Ezt az érzelmi kötődést kell kihasználni annak érdekében, hogy mindez továbbra is így maradjon. A fiatalokat meg kell nyerni a kulturált borfogyasztásnak, ami több tízezer termelő és családja jövőbeli megélhetését is szolgálja Magyarországon

mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt kifejtette: ma, az úgynevezett „dobd el” kultúra terjeszkedése idején a szőlő- és bortermelés értéket képvisel, magában foglalja a természet tiszteletét, a hagyományokat, azok ápolását, a borkészítés tudományának apáról fiúra örökítését. A borfesztiválok ezeket az értékeket mutatják meg, ilyenkor a pincészetek a borvidék legszebb arcát mutatják. Kulturális programokkal színesítve olyan élményt nyújtanak, amelyekre építeni lehet a fogyasztók magyar borok iránti elkötelezettségét.

Feldman Zsolt fontosnak nevezte, hogy a bor ne csak az ünnepeké, de a hétköznapoké is legyen.

A szőlő inspiráló növény, hosszútávú, több évtizedre előrelátó gondolkodásra tanítja a vele foglalkozót. A borászkodásra érdemes a fiatalok figyelmét ráirányítani, mert az egy örömteli, másoknak is örömöt szerző tevékenység. A kiváló bor a hálás fogyasztó elismerését reméli, a szép borban az átváltozás isteni titkát keressük. Az pedig talán nem más, mint az alázattal megművelt föld, a tisztelettel kezelt tőke és a hagyományokat a modern technológiával ötvöző borkészítés jól megérdemelt eredménye

– közölte.

A borok minőségén és egyediségén túl a marketinget is fontosnak tartják. Erre a célra jött létre a Nemzeti Bormarketing Stratégia, amelynek segítségével a kormány évi 3 milliárd forintot szán arra, hogy a magyar borok fogyasztása nőjön, értéke emelkedjen a nemzetközi piacokon.

Kapcsolódó
Íme az idei legjobb hazai borok listája
Átadták a 42. Országos Borverseny díjait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik