Otthon készült

Kevesebb lesz idén a balatoni bor

Pixabay
Pixabay
A balatonboglári borvidéken a borászok 20-30 százalékos terméscsökkenésről beszélnek.

A minőséggel nem lesz gond, de a Sonline-nak nyilatkozó szakemberek szerint az aszály “megitta” a bortermés közel egyötödét.

Kapcsolódó
Elkészült a legjobb magyar borok toplistája
Badacsonyi és partiumi borok nyerték a 2020-as Magyar Bor Nagydíjat.

Az idei szüret a Csabagyöngyével kezdődött a balatonboglári borvidéken augusztus elején.

Az aszállyal keményen meg kellett birkóznia a tőkéknek, 1901 óta ez volt a legszárazabb év a januártól júliusig tartó időszakban, most 10-15 százalékkal kevesebb termést tudtunk betakarítani, mint a korábbi években

– mondta el Varga Máté, a Varga Pincészet társ­tulajdonosa.

Tavalyhoz képest 20-30 százalékkal kevesebb szőlőt tudtunk szüretelni. Szerencsére a minőséggel nincs probléma, az Irsai esetében kicsit alacsonyabb savtartalmat mértünk

– nyilatkozta a lapnak Koltai Tamás balatoni borász.

A lehűlés hatására jobb a kedvünk, 30–55 milliméter csapadék esett Balatonbogláron és környékén, ami jót tett a középérésű fajtáknak. Jó volt a létartalom és az ár is emelkedett, kilónként 165 forintért vették ezt a fajtát. Az idei év az aszály miatt nagyon hektikus, de annyit már látunk, hogy 20-30 százalékkal kevesebb lesz a termés a szőlőültetvényeken

– mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Kapcsolódó
Érik a szőlő: így szüreteltek dédnagyszüleink
A szüret kemény munka volt, amiben mindenkinek megvolt a maga szerepe.
Olvasói sztorik