Mozaik

Elpusztult Svájc legidősebb nőstény farkasa, aki 150 év után az első falkát alapította az országban

Gruppe Wolf Schweiz
Gruppe Wolf Schweiz

Elpusztult Svájc minden bizonnyal legidősebb nőstény farkasa, közölte honlapján a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport, mely korábban a Magyarországon kilőtt egyed útját is közvetítette.

Mint írják, az F07 jelű farkast rossz fizikai állapota miatt egy vadőr lőtte ki Haldenstein közelében.

Életkorát 13-14 évre becsülték. Első nyomaira 2011-ben bukkantak rá az ország legnagyobb és legkeletibb tartományában, Graubündenben.

Hétfőn egy település közelében volt, több emberrel is találkozott, de egyáltalán nem reagált rájuk. Ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy kilövik.

20111 őszén egy vadőr és egy fotós lett figyelmes a Calanda hegységben egy nőstény és egy hím farkasra, őket F07 és M30 jellel látták el.

2012 szeptemberében egy vadász megpillantotta az első kölyküket, ami egyben azt is jelentette, hogy 150 év után újra farkasfalka telepedett meg Svájcban.

Az F07 jelű nőstény farkas legalább 46 kölyköt, 20 nőstényt és 26 hímet hozott világra 2013 és 2019 között. Mindegyik ugyanattól a hím farkastól volt, amelynek 2019 óta nincs nyoma, vélhetően elpusztult.

Gruppe Wolf Schweiz

Egy ideig a nőstényről is azt hitték, hogy már nem él, de 2023 januárjában kameracsapda rögzítette (lásd fentebb), és a genetikai vizsgálatok is alátámasztották, hogy ugyanarról a példányról van szó.

Kapcsolódó
Ketten is farkaskölyköt vittek haza Olaszországban, mert azt hitték, kiskutyák
Az olasz hatóságok arra kérik az állatvédőket, ne csináljon ebből senki rendszert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik