Mozaik

Döbbenetes szárnyas hangya felhőt fotóztak a Bakonyban

Dr Tarsoly Péter
Dr Tarsoly Péter
A tiszavirágok és a dunavirágok után most a szárnyas hangyákon a sor.

Dr Tarsoly Péter egyetemi adjunktus elképesztő fotókat posztolt.

A geoinformatikai szakmérnök a Velencei-hegységben, a Keleti-Bakonyban és a Vértesben kilenc éve vezet izgalmas túrákat. Kies lankák, vadregényes erdők mellett titokzatos barlangokat ismerhetnek meg testközelből azok, akik Péter túráira jelentkeznek.

A természetvédő a Keleti-Bakonyban egy különleges jelenségről tudósított.

Csór és Iszkaszentgyörgy település között, a piros túristajelzésen fekszik ez a terület. A Leányvágónak nevezett részen kerültem a rovarfelhőbe. Hamarosan errefelé lesz egyetemi terepgyakorlatunk, ehhez helyszíneltem. Megkérdeztem a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, mi lehet a jelenség hátterében, és azt az információt kaptam, hogy a szárnyas hangyák rajzása egyszerre több helyen történik

– mesélte az adjunktus a Sokszínű vidéknek.

A természetbarát szerint, ahol ilyen hangyaboly van, ott várható, hogy a következő időszakban megjelennek nagy tömegben. A rovarvilágban nem ritka a tömeges rajzás, az egyik legszebb példa erre a tiszavirágok násztánca a Tiszán és mellékfolyóin. A látványos jelenségről mi is rendszeresen tudósítunk.

A hímek és a nőstények kirepülnek, új bolyt akarnak alapítani. A rövid nászt követően a hím elpusztul, a nőstény pedig a szárnyait levedli és a föld alá bújik. Ott petézik, majd később kikel az új nemzedék. Egyfajta honfoglalás ez a részükről.

Tarsoly Péter korábban is látott már hasonló rajzást, de ekkora tömegben még nem “járt”, azt mesélte, hogy több helyen szinte füstölt az erdő.

Kapcsolódó
Előbújt a tiszavirág, hamarosan kezdődik a kérészek násza
A tiszavirágzás hungarikum, melynek nincsen párja a világon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik