Mozaik

Már a vonuláshoz gyülekeznek a gólyák

Körös-Maros Nemzeti Park/Marik Pál
Körös-Maros Nemzeti Park/Marik Pál
Egyre népesebb csapatok verődnek össze a mezőkön és már az éjszakát is kint töltik.

A Körös-Maros Nemzeti Park számolt be arról, hogy az öreg madarakhoz július végén már az idei fiókák is csatlakoztak, együtt táplálkoznak és készülődnek a vonulásra.

A nyár közepén még jobbára csak az ivaréretlen madarak, illetve azok a párok gyülekeztek a táplálkozó-területeken, amelyeknek költése valamilyen ok miatt sikertelen lett. Ez azonban még nem a klasszikus, vonulás előtti gyülekezés volt. A fiókás szülők is gyakran megjelentek a friss kaszálásokon, de ők éjszakára sosem maradtak ott, mivel utódaik várták őket a fészekben.

Július végén, augusztus elején már az idei kelésű, fiatal madarak is megjelentek a csapatokban. Ahogy telnek a napok és közeledik a vonulás időpontja, egyre népesebbek a csapatok, s már mindannyian kint éjszakáznak, nem a fészkeken. A csoportosulások mindig a települések külterületén, gyepeken, szántókon, fasorokon történnek.

A Magyarországon költő fehér gólyák általában augusztus 20. tájékán kelnek útra. Az időjárás és a táplálék függvényében ennél korábban, illetve később is megkezdhetik vándorútjukat afrikai telelőhelyük felé.

Kapcsolódó
Nyíllal átlőtt, repülő gólyát fotóztak Izraelben
A fotós szólt az izraeli madárvédelmi központnak, de sajnos csekély az esély a sérült állat befogására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik