Mozaik

Bámulatos arcát mutatta a szuperhold Salgótarján felett

kövesligeti istván
kövesligeti istván
Bár a felhők kissé bezavartak, az élményt nem tudták elvenni a természetfotóstól.

Augusztus 30-ról 31-ikére virradó éjszaka látványos jelenség örvendeztette meg a csillagos égbolt szerelmeseit. Bár az időjárás nem volt teljesen kegyes azokhoz, akik az égboltot kémlelték, hiszen felhőréteg takarta el a látványos égi csodát, Kövesligeti István természetfotósnak sikerült megörökítenie a nem mindennapi szuperholdat.

Teliholdat általában egy hónapban csak egyszer lehet látni, de ritkán van olyan hónap is, amikor két telihold ragyog fel az égen. Ebből a másodikat nevezik kék holdnak, annak ellenére, hogy valójában a Hold nem kék.

A szuperhold valójában földközeli telihold. Augusztus elején láthattunk már szuperholdat: elmúlt éjjel újra felragyogott az égen az év legnagyobb és legfényesebb teliholdjaként.

A Hold a körtől kissé eltérő elliptikus pályán kering a Föld körül, éppen ezért általában tizenkét alkalommal ragyogja be telihold az égboltot egy évben. Időnként – az előbb említett okból – elvétve tizenharmadik telihold is láthatóvá válik, ezt nevezik kék szuperholdnak.

Teliholdkor a kelő Hold korongja különösen nagynak látszik a horizont közelében, majd amikor magasabbra emelkedik, fokozatosan kisebbnek tűnik a mérete.

Kövesligeti István Salgótarjánban az országzászló emlékhelyről fotózva örökítette meg a csodálatos égi jelenséget.

A felvételek alábbi képgalériánkban tekinthetők meg.

Galéria
Kapcsolódó
Lenyűgöző fotó a felkelő teliholdról
Mintha egy film képkockáját látnánk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik