Mozaik

Péntek 13. és telihold: egy rendkívüli egybeesés

A hold összes fázisa csodálatos, de valamiért különösen vonzódunk a teliholdhoz. Szeptemberben is részesülhetünk ebben a csodában, ám ez kicsit más lesz, mint a többi – írja a Treehugger.

Fotókon, ahogy elfogyott a Hold éjszaka
Aki kedden éjjel sokáig fennmaradt, csodálatos égi jelenségnek lehetett szemtanúja.

Arató hold lesz

Az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső teliholdat nevezzük aratás holdjának, az elnevezés még az indiánokhoz kapcsolódik, akik minden egyes holdtöltét más-más névvel különböztettek meg. Így lett például a februári a havas holdtölte, a májusi a virágos, a szeptemberi pedig az arató hold. Tekintettel a Hold ciklusaira, az aratás holdja szeptember 8. és október 7. közé eshet. Idén a napéjegyenlőség szeptember 23., így az aratás holdja a 23-a előtti telihold, szeptember 14-én.

Extra fényt nyújt

Az összes telihold akkor kel, amikor a nap már lement, az aratás holdja viszont szinte egyszerre kel a naplementével, így olyan, mintha a nap tovább tartana a szokásosnál, ez a gazdáknak úgymond a naplemente meghosszabbítását eredményezi, amit a betakarítás idején nagyon jól tudnak hasznosítani. Ezen kívül a szeptemberi telihold fényesebb is a többinél, annyira fényes, hogy az aratás során a földművesek éjjel is dolgozhatnak a fényénél.

Csak egy pillanatig van telihold igazán

Az összes teliholdra igaz, hogy noha néhány napig teltnek látszik, csillagászati ​​szempontból igazi telihold csak egy adott pillanatban van.

A National Geographic cikke szerint holdnyugta ideje 14-én reggel a keleti határunknál 05:58, Budapesten 06:11, nyugaton pedig 06:21 lesz. Az esti holdkelte keleten 19:21, Budapesten 19:32, nyugati határainknál pedig 19:42 lesz. A fényviszonyok mindkét esetben jók lehetnek, ha tiszta a nyugati horizont, akkor szépen követhetjük a hajnali fények közt is a lenyugvó Holdat, már jól látható tájelemekkel.

Péntek 13-án nagyon ritka a telihold

2006. május 13. óta nem volt telihold péntek 13-án, és a következő ilyen egybeesésre is több mint 13 évet kell majd várnunk, legközelebb ugyanis 2033 májusában lesz rá példa.

A legfényesebb, ugyanakkor a legkisebb telihold

Holdunk 13-án délután lesz földtávolban, a telihold időpontja pedig 14-én reggel fél 7, így a két esemény közelségének köszönhetően ezúttal a szokásosnál egy kicsit kisebb teliholdat csodálhatunk meg. Égi kísérőnk lenyugszik napkelte előtt pár perccel, így vagy még holdnyugtakor érdemes megörökíteni, vagy megvárhatjuk vele a 14-i esti holdkeltét, ami kb. fél órával követi a napnyugtát.

Villog a Hold, de senki nem érti, miért
Mindenki roppant kíváncsi a magyarázatra.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik