Mozaik

Horogra került az ötvenezredik rekordhal Maconkán

FACEBOOK/MACONKAI-VÍZTÁROZÓ ÉS TÓRENDSZERE
FACEBOOK/MACONKAI-VÍZTÁROZÓ ÉS TÓRENDSZERE
Spanyol mintázatú pontyot emelt ki a szerencsés horgász.

A Maconkai-víztározót hasznosító Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) méltán büszke rekordlistájára, amely egyben Európa legnagyobb édesvízi rekordlistája is.

Az 1989 végén indult adatbázis jelenleg 6186 horgász rekordfogása található meg, a páratlan sokszínűséget is jelző 47 halfaj-, illetve változat tekintetében – írta a közösségi oldalán a BHSE.

A halállomány céltudatos fejlesztésének és a halőrök mindennapi munkájának köszönhetően ma már évente több ezer fogást rögzítenek.

2021-ben 4003, 2022-ben 4860, idén augusztus 30-ig pedig már 3791 rekordhalat dokumentáltak. Az adatbázis hatékonyan szolgálja a halgazdálkodást, sőt évek óta tudományos kutatásokat is támogatnak a fogásokhoz kapcsolódó információk.

Mint az a közleményükből kiderült, augusztus 30-án jelentős jubileumhoz érkezett a rekordlista, kifogták az ötvenezredik rekordhalat. A szerencsés horgász Görgei Zoltán, aki BSHE alaptagként egy “nyárzáró” horgásztúrára érkezett a Rekord-tóra feleségével és unokáival.

Görgei Zoltán több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a maconkai horgászatok tekintetében, sőt versenyen is részt vett már a vízterületen.

Az előzetesen lefoglalt R/2 horgászhelyen kora este bojli csalira érkezett a várt szép fogás, egy hibátlan, 10,75 kilogrammos spanyol mintázatú ponty (74/60 centiméter).

A rekord elérése érdekében többen is versenybe szálltak, ezért a hírzárlat miatt Görgei Zoltán is csak később tudta meg, hogy ő volt az a szerencsés horgász, aki fogásával beírhatta magát a maconkai, de a magyar “horgásztörténelembe” is.

A BSHE a fogást egyedi trófeával ismeri el, valamint az egyesület elnöke egyben meghívást is átadott a rekorder részére egy következő, ezúttal ingyenes horgászatra, ahol majd a trófeát is kezébe tudja venni a szerencsés horgász.

Kapcsolódó
Két és fél nap alatt 18 óriás pontyot fogott a horgász
Nem kevesebb, mint 18 fotót töltöttek fel a Maconkai-víztározó és tórendszere közösségi oldalára, amelyek mindegyikén bőven 10 kiló feletti ponty.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik