Mozaik

Újranyit Szeged legendás klubja, az idén 50 éves JATE

Facebook/JATE Klub - Szeged
Facebook/JATE Klub - Szeged

Több éves szünet után a hallgatói élet közösségi és kulturális színtereként újranyit az idén ötvenéves JATE klub a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében.

Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a helyszínen rendezett sajtóbejáráson elmondta, az egykori József Attila Tudományegyetem (JATE) hallgatói és oktatói társadalmi munkában alakították ki a felsőoktatási intézmény központi, Dugonics téri épületének pincéjében a JATE Klubot, amely 1973 tavaszán nyitotta meg kapuit.

A klub megnyitásától kezdve a hallgatói élet központja volt, ahol nemcsak koncerteket rendeztek, hanem képzőművészeti kiállításokat, színpadi produkciókat is bemutattak. Rendszeresen felléptek itt az egyetemi hallgatók öntevékeny csoportjai, és számos művész pályája indult a klubból, és olyanok is a közönség elé állhattak itt, akiknek nagyobb helyeken – a kor kultúrpolitikája miatt – nem volt erre lehetőségük – idézte fel a professzor.

A kuratóriumi elnök úgy fogalmazott, a klub nem egy egyszerű szórakozóhely lesz, hanem értékes programokat kínál az egyetemi polgároknak. Az SZTE mérete miatt fontos, hogy legyenek olyan közösségi terek, ahol a különböző karok hallgatói találkozhatnak egymással. Hozzátette: bízik benne olyan rendezvények lesznek, amelyre azok a hallgatók kíváncsiak, akik nem csupán diplomásnak készülnek, hanem értelmiséginek.

Koncz Erika klubmenedzser elmondta, a JATE Klub napközben a közösségi és kulturális élet helyszíne lesz, esténként szórakozóhelyként üzemel. A klub csütörtökön lesz először látogatható.

(MTI)

Kapcsolódó
Életben tartja a kultúra a 100 éves malmot Jánossomorján
Minden évben három napra beköltözik a zene, a színház és az irodalom az öreg malom falai közé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik