Mozaik

2024 végére újra kinyit a Notre-Dame

Freepik.com
Freepik.com
A munkálatok folyamatosan zajlanak, a leégett székesegyházat az eredeti állapotában hozzák helyre.

Gyorsan halad a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállítása, így várhatóan – az eredeti terveknek megfelelően – 2024 végén megnyílhat a hívek és a látogatók számára, írja az MTI.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a 93 méter magas huszártornyot. A torony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke szerint a huszártorony fokozatosan fog idén az épület fölé emelkedni a templom újjászületésének szimbólumaként.

Az épület stabilizálási munkálatai 2021 szeptemberében fejeződtek be, ezután kezdődhetett meg a tényleges renoválás, ami a katedrálist az eredeti állapotában hozza helyre.

wikipedia.com

Emmanuel Macron elnök ígéretének megfelelően 2024 decemberében megnyílik a katedrális a nagyközönség számára, de 2024 nyarán, a párizsi olimpia idején még biztosan nem lesz látogatható

– erősítette meg Jean-Louis Georgelin.

A kulturális tárca már korábban jelezte, hogy a felújítás még 2025-ben is folytatódni fog, a katedrális előtti tér átalakítása pedig 2027-re készül el teljesen, de a parkosított részt a templomhoz hasonlóan már 2024 második felében igénybe vehetik a látogatók.

Naponta mintegy ezer ember dolgozik a Notre-Dame felújításán. Sok különböző munkát végeznek: a tetőzeten, a festésen, a köveken, a boltozaton, az orgonán, az üvegablakokon

– mondta el a felújítás vezetője.

Az építkezésről és az abban részt vevő szakemberek munkáiról egy ingyenesen látogatható kiállítás nyílik a Notre-Dame előtti téren, amely bemutatja a katedrálisban található műtárgyakat is.

Kapcsolódó
Filmsorozat készül a Notre Dame katasztrófájáról
A 2019. április 15-én keletkezett tűz elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik