Mozaik

Kihirdették az év madárfotóit, magyar felvétel is a világ legjobbjai között

A British Trust for Ornithology nevű brit madárvédő szervezet 2015 óta rendezi meg az év madárfotósa versenyt, melynek eredményeit 2023-ban szeptember 5-én hirdették ki.

Idén több mint 23 ezer pályázat érkezett be, és a zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga. Végül Jack Zhi fotóját hozták ki győztesnek, melyen egy nőstény vándorsólyom látható, amint a fiókáját próbálja védeni egy barna gödénnyel szemben.

Bird Photographer of the Year / Jack Zhi

A Kaliforniában készült képről készítője azt mondta, négy éven át próbálta megörökíteni a ritka jelenséget, amikor egy nőstény vándorsólyom elképesztő sebességgel és ügyességgel támad rá a nála jóval nagyobb barna gödényre.

Szeretem a gödény szemeit ezen a képen. Meglepett és félelemmel teli. Az akció gyors volt, és egy szempillantás alatt történt, de örökké emlékezni fogok rá

– mondta.

Magyar szempontból örömteli, hogy Szabó Attila Gézát a kevés kiemelten ajánlott felvétel közé emelte a zsűri „Madarak a környezetükben kategóriában.” A fotó címe: panorámafészek.

Bird Photographer of the Year / Szabó Attila Géza

Az Év Fiatal Madárfotósa díjat a 17 éves német Anton Trexler nyerte, felvételén egy fekete rigó tűnik fel éjjel a Hold fényében. Közel egy tucat további kategóriában hirdettek még győzteseket, ezeket az alábbi galériánkban tudod megtekinteni.

Galéria
Bird Photographer of the Year / Anton Trexier, Németország
15-17 évesek
Kapcsolódó
Ornitológiai szenzáció: fokozottan védett madárfaj jelent meg Dunavarsányban
A kis csérek jól érzik magukat, fiókájuk is van.

Az összes díjazott fotót itt tudod megtekinteni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik