Mozaik

Pókháló lehet a megoldás a világ édesvízhiányára

pixabay
pixabay
A természet sok mindenre nyújt megoldást, a tudósok pedig azon dolgoznak, hogy a világ édesvízhiányának egyre égetőbb problémájára megoldást találjanak.

A természet sok mindenre nyújt megoldást, a tudósok pedig azon dolgoznak, hogy a világ édesvízhiányának egyre égetőbb problémájára megoldást találjanak.

A Waterlooi Egyetem kutatói szerint a pókháló és különböző bogarak inspirálta megoldással hatékonyan lehet vizet gyűjteni a levegőből – a vízgőz megkötésével, majd folyadékká alakításával. Természetből vett minta segítségével szabályosan szüretelni lehet a levegőből az iható édesvizet – persze ehhez egy megfelelő, méretarányos, pókhálószerű eszközre van szükség, írja cikkében az okosipar.hu.

A pókháló egy mérnöki csoda: a vizet hatékonyan felfogja, ezért a póknak nem kell a folyóhoz vándorolni azért, hogy igyon, hiszen a hálóján kicsapódik a levegőben lévő nedvesség

– magyarázta a tanulmányról szóló publikációban Michael Tam professzor.

A természetes minta utazásához újraalkották a bogár testét borító szerkezetet, aminek köszönhetően olyan felületet hoztak létre, ami vonzza a kisebb vízcseppeket, de gyorsan és hatékonyan engedi el a nagyobbakat.

A találmány megépítéséhez kizárólag természetes és növényi eredetű anyagokat használtak fel a kutatók, aminek az energiafelhasználása minimális, valamint az általuk vizsgált megoldás olcsó és környezetbarát. Amellett pedig, hogy kiválóan felfogja a vizet a levegőből, hatékonyan páramentesíti is azt.

Kapcsolódó
Ha nem változtatunk, 2030-ra súlyos vízhiánnyal nézhetünk szembe
Elbukunk az éghajlatváltozással kapcsolatban, ha nem oldjuk meg a vízellátást. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik