Mozaik

UNESCO Globális Geoparkká válhat a Bükk-vidék

Bükk-vidék Geopark
Bükk-vidék Geopark
Jelenleg két UNESCO Globális Geopark van Magyarországon.

Az UNESCO Globális Geoparkok Tanácsa 16 leendő UNESCO Aspiráns Globális Geopark pályázatát támogatja a 8. ülésszakának első ülésén, amelyet Marrakeshben rendeztek szeptember 4-5-én – írta a Bükk-vidék Geopark.

A Bükk-vidék Aspiráns UNESCO Geopark pályázata is ezek között van.

Az UNESCO Globális Geoparkok Tanácsa tagjai évente üléseznek, hogy eldöntsék, az új pályázatok megfelelnek-e az előírt követelményeknek, és továbbíthatók-e az UNESCO Végrehajtó Testületének jóváhagyásra.

A szervezet földtudományi részlege 1997-ben hirdette meg geopark koncepcióját, majd 2000-ben négy európai terület létrehozta az Európai Geoparkok Hálózatát (EGN). 2004-ben 17 európai és 8 kínai geopark a Globális Geopark Hálózat (GGN) megalapításáról döntött, amely a kezdetektől fogva az UNESCO támogatásával valósult meg. 2014 szeptemberében a GGN hivatalos UNESCO partnerré vált.

Facebook / Global Geoparks Network

Magyarországon jelenleg két UNESCO Globális Geopark létezik: a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark (Szlovákiával közös).

Amennyiben az UNESCO Végrehajtó Testülete jóváhagyja az eddig elfogadott pályázatokat, az UNESCO globális geoparkjainak száma 195-ről 211-re emelkedik, 48 országban. Kedvező döntés esetén hazánkban a Bükk-vidék Geopark, a Novohrad-Nógrád és a Bakony-Balaton Geopark után harmadikként viselheti a kitüntető címet.

Marokkóban a napokban megrendezett 10. UNESCO Globális Geoparkok Konferencián a Bükk-vidék Geopark képviselői is részt vettek. A végleges döntés kihirdetése 2024 tavaszán lesz.

Bükk-vidék Geopark

A Bükk-vidék Geopark Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén helyezkedik el. Mindkét megyeszékhely a geopark határán belül található. Ez a geopark Magyarország egyik legbonyolultabb és legösszetettebb földtani környezetét fedi le. A terület geodiverzitása a Kárpát-medencében is egyedülálló.

Kapcsolódó
UNESCO Globális Geopark lehet a Bükk-vidék
Még 2017-ben a Bükk-vidék települései nyilatkozatban kezdeményezték a Bükk-vidék Geopark létrehozását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik