Virágzó vidékünk

UNESCO Globális Geopark lehet a Bükk-vidék

horváth csongor
horváth csongor
Még 2017-ben a Bükk-vidék települései nyilatkozatban kezdeményezték a Bükk-vidék Geopark létrehozását.

A folyamat részeként látogatta meg a közelmúltban két UNESCO szakértő Henning Zellmer és Bojan Režun az aspiráns geopark területét és készíti majd el az értékelési dokumentációt – írta cikkében a Heol.

A látogatás első napját záró vacsorán Henning Zellmer úgy nyilatkozott a portálnak, hogy kulturális és természeti szempontokat is vizsgálnak.

A geopark egy élő terület, beletartoznak a benne élő emberek is

– magyarázta.

A program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látja el. Cél, hogy az Európai Geoparkok közé és az UNESCO Globális Geoparkok hálózatába kerüljünk

– mondta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője.

A geoparkok világszerte alulról jövő kezdeményezésként létrejött szerveződések, amelyek a földtudományi természeti értékek bemutatása, hasznosítása révén jelentős turisztikai, terület- és településfejlesztési szereppel is rendelkeznek – olvastuk az unesco.hu oldalon.

Az UNESCO földtudományi részlege 1997-ben hirdette meg geopark koncepcióját, majd 2000-ben négy európai terület létrehozta az Európai Geoparkok Hálózatát (EGN), mely 2001-ben együttműködési megállapodást kötött az UNESCO-val.

2004-ben 17 európai és 8 kínai geopark a Globális Geopark Hálózat (GGN) megalapításáról döntött, amely a kezdetektől fogva az UNESCO támogatásával valósult meg. 2014 szeptemberében a GGN hivatalos UNESCO partnerré vált.

Magyarországon jelenleg két UNESCO Globális Geopark létezik:

  • Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark
  • Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark (Szlovákiával közös)
Kapcsolódó
105 település fogott össze a Bükk-vidék Geopark létrehozásáért
A táj értékei indokolják a kezdeményezés megvalósulását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik