Virágzó vidékünk

105 település fogott össze a Bükk-vidék Geopark létrehozásáért

A táj értékei indokolják a kezdeményezés megvalósulását.

Július 20-án Felsőtárkányban találkoztak Borsod- és Heves megye településeinek polgármesterei, hogy kezdeményezzék a Bükk-vidék Geopark létrehozását – olvasható a Bükki Nemzeti Park weboldalán.

Tudtad? Magyarországon található a világ első határon átnyúló geoparkja
Nem mellesleg az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része.

A Bükk hegység és közvetlen környezete (a Bükkalja, a Bükkhát és a Tarna völgye) bővelkedik olyan földtudományi értékekben, amelyek mind a turizmus, mind az oktatás, bemutatás, szemléletformálás tárgykörébe bevonhatók, ugyanakkor részét képezhetik térség- és területfejlesztési programoknak. A geopark tehát földtani-földrajzi adottságokra épülő térségfejlesztési koncepció, amely munkaszervezete révén kapcsolódik a nemzeti és nemzetközi geoparkok hálózatához.

Fotó: Bódi Katalin

UNESCO Globális Geoparkok

Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekszenek, hogy bemutassák a változatos geológiai értékeket, elősegítsék azok védelmét, az oktatásba és turizmusba való bekapcsolásukat a kialakított jó példák/gyakorlatok segítségével. A Világörökség és a Bioszféra Rezervátumok helyszíneivel együtt az UNESCO Globális Geoparkok mind globális, mind pedig lokális szempontból fontos szerepet játszanak a 2030-ra kitűzött európai uniós fenntartható fejlődési célok megvalósításában.

A Bükk-vidék érintett 105 településének jelenlévő képviselői szándéknyilatkozat aláírásával kezdeményezték a Bükk-vidék Geopark létrehozását, egyben felkérték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy készítse el a felterjesztés szakmai anyagát, elsőként a Magyar Geopark Bizottság, majd az UNESCO, és a Geoparkok Európai Szövetsége felé, illetve a későbbiekben lássa el a program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik