Mozaik

Ázsiában is letette névjegyét a bajai borászat

Facebook/Antal Pincészet Baja
Facebook/Antal Pincészet Baja
A Dél-Koreában, Dae­jeonban megrendezett Asia Wine Trophy nemzetközi borversenyen díjazták aranyéremmel a bajai Antal Pincészet két borát.

A 103 fős zsűri az Antal Pincészet két tételét – a szekszárdi cabernet franc 2020 vöröst, valamint a cabernet sauvignon 2022 rosét – válogatta be a legjobbak közé. Ázsia legnagyobb és legfontosabb borversenyét egyébként szeptember 3–6 között tartották, amelyre idén 38 országból közel 3500 minta érkezett – számolt be a hírről a Baon.

Az ázsiai megmérettetés előtt a borok Berlinben vettek részt egy borversenyen, ezt követően jutottak ki Ázsia legnagyobb borversenyére, tájékoztatta a hírportált Antal Attila borász, az Antal Pincészet ügyvezetője. Szerinte rendkívül fontos, hogy külföldön is megmérettessék a magyar borokat.

A bajai pincészet egyébként már harmadik alkalommal vesz részt az ázsiai versenyen, és minden évben aranyérmet szerezett.

Tavaly a chardonnay 2021, előtte a merlot 2015 bor kapott aranyérmet.

A cabernet sauvignon ro­séval kapcsolatban Antal Erika elmondta, hogy nem is gondolták volna, hogy ilyen jól szerepel, öröm, hogy a hosszú úton is megőrizte gyümölcsösségét és meggyőzte a bírákat.

Kint többnyire a fehér- és a vörösborok értek el szép sikereket. A fehérek közül is nagyon kedvelik a tokaji típusú borokat. A vörösbor azért lehetett ennyire sikeres, mert az első szürete volt az ültetvényünknek. Mi telepítettük, és ebben nagy érdeme van Antal Attila borásznak, Antal Gábornak, a testvérének és az ő apukájuknak, Antal Gábor Lászlónak, aki az Antal Pincészet szőlésze és a lelke az egész vállalkozásnak.

Antal Attila szerint a borfogyasztók szeretik az érmes borokat, továbbá a Magyarországon élő ázsiai üzletemberek szívesen fogyasztják az Ázsiában díjazott nedűket. Külföldön még nem kaphatóak a boraik, de terveik között szerepel a külföldi piac meghódítása is.

Kapcsolódó
Íme az idei legjobb hazai borok listája
Átadták a 42. Országos Borverseny díjait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik