Mozaik

Ragasztós csapdából mentettek egy ritka denevért

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
A fehértorkú denevér Magyarországon ritka, szórványos előfordulású állat.

A közelmúltban lakossági bejelentést kaptak a természetvédők Kecskemétről – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Egy ragasztós csapdába ragadt, de még életben lévő denevér kiszabadításával kapcsolatban kérték a szakemberek segítségét.

A nemzeti park munkatársai a helyszínen szembesültek azzal, hogy egy országosan is ritka fehértorkú denevér került szorult helyzetbe.

Miután sikerült úgy kiszabadítani az állatot a ragasztóból, hogy ne sérüljenek a bőrvitorlái, a természetvédők a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjának szakembereitől kértek segítséget. Közösen eltávolították az állat testére került ragasztó maradékát.

A szerencsétlen állatnak enni és inni adtak, megbizonyosodtak arról, hogy a denevér jól van és önállóan is képes folytatni az életét, majd egy alkalmas és biztonságos területen szabadon engedték.

A ragasztós csapdát nagyon körültekintően, a használati utasítást betartva kell kihelyezni, olyan zárt térben, ahol a nemkívánatos kártevőkön kívül más állat biztosan nem tud hozzáférni.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A fehértorkú denevér Európa nyugati részeitől Kelet-Ázsiáig fordul elő. Európában Franciaország keleti tartományaitól a Kaukázusig, valamint Skandinávia déli területeitől Görögország északi részéig jelenik meg.

Ezt a denevérfajt vándorlóként tartják számon, amely esetenként meglehetősen nagy távolságokat is megtehet. A leghosszabb ismert európai vándorútja 1787 kilométer volt, sőt, a faj kóborló egyedeire az elterjedési területüktől igencsak messze, például a Feröer-szigeteken is rábukkantak már.

A fehértorkú denevérnek idehaza többnyire csak magányos egyedeivel találkoztak a szakemberek. Csak egyetlen, hímekből álló kolóniája ismert a Mátrából és egy közel 200 példányos kölykező kolóniája a Zemplénből.

Kapcsolódó
Denevért mentettek a soproni kisiskolások
A soproni Deák Téri Általános Iskola 4.c osztályos tanulói egy kimerült denevért találtak az udvaron, dobozba tették és értesítették a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik