Virágzó vidékünk

Denevért mentettek a soproni kisiskolások

wikimedia commons
wikimedia commons
A soproni Deák Téri Általános Iskola 4.c osztályos tanulói egy kimerült denevért találtak az udvaron, dobozba tették és értesítették a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársát.

A nemzeti park denevérszakértője, Kugler Péter 30 perc múlva meg is érkezett az iskolába és megállapította, hogy egy idősebb, hím törpedenevérről van szó, ami az éjjeli viharban kimerült és nem tudott felszállni – szúrta ki az iskola bejegyzését a SopronMédia. Az állatot azonnal gondozásába vette az őrszolgálat vezető és a fokozottan védett denevért visszahelyezte a számára biztonságos környezetébe.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy közleményében összefoglalta, hogy mit kell tenni, ha denevért találunk.

Ebben azt írják, hogy a denevérek éjszakai állatok, ezért ha nappal találkozunk velük és az állatok nem sötét rejtekhelyen vannak, akkor szinte biztos, hogy segítségre szorulnak.

Viszont, ha pincében, padláson, pajtában, redőnytokban, nyílászárók vagy épületek más hézagaiban bukkanunk denevérre, akkor az állat jó eséllyel önként választott búvóhelyén van. Itt nem szabad zavarni őket!

Amikor a denevérnek mindenképpen segítségre van szüksége:

  • a földön kuporog,
  • nappal van és búvóhelyen kívül, kitett helyen találod (pl. egy falon, fatörzsön),
  • macskával vagy más ragadozóval találkozhatott,
  • még fiatal (a legnagyobb hazai denevér testhossza kifejletten is mindössze 6-8 cm). A kölykök júniustól jönnek világra, ilyenkor még szinte szőrtelenek, de szeptemberre már önállóak),
  • odaragadt, beakadt valahova (légypapír vagy rágcsálócsapda, drót, háló stb.), láthatóan sérült (pl. vérzik),
  • megzavarták a búvóhelyét (farakás megbontása, építési, felújítási munkálatok stb.).

Az egyesület pedig pontosan azt javasolja, amit az iskolások tettek. Egy zárható dobozba kell helyezni az állatot, egy kis kupakban vizet adni neki és értesíteni kell a területileg illetékes nemzeti parkot!

Gratulálunk a ifjaknak, ügyesen és felelősségteljesen cselekedtek!

Kapcsolódó
Igazi ritkaság akadt a soproni bőregerészek hálójába
Igazi denevérritkaságot fogtak a soproni szakemberek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik