Virágzó vidékünk

Szabadon engedték a megmérgezett rétisast Szeged közelében

KNPI/Puskás József
KNPI/Puskás József
Az ártéri természetvédelmi terület ideális élőhely lesz a meggyógyult állat számára.

Meggyógyult és visszanyerte erejét a februárban Tiszaalpáron talált rétisas, melyet így március 10-én szabadon engedhettek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Szegedi Vadaspark szakemberei.

Kapcsolódó
Hősiesen őrizte fészkét egy költő rétisas-pár a fonyódi berektűzben
A madarak a végletekig kitartottak, majd elrepültek, ám az oltás után egyikük gyorsan visszatért.

Egy sérült, röpképtelen rétisashoz hívták a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát Tiszaalpáron 2021. február második felében.

Lakossági bejelentésre érkezett a helyszínre. Széttárt szárnyakkal, a farkán támaszkodva, kissé görcsös ujjtartással talált a legyengült madárra. Ezek a tünetek mérgezésre utalnak. A közelben egy rókatetem is hevert, melyet toxikológiai vizsgálatra küldött a nemzetipark-igazgatóság

– mondta Bártol István, természetvédelmi őrkerület-vezető.

A rétisast először Pesír Zoltán, lakiteleki állatorvos látta el. Ezután a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosával és a Szegedi Vadaspark igazgatójával konzultálva úgy döntöttek, a madár további ellátása és gyógyítása szempontjából legjobb, ha a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába kerül.

A rétisas viszonylag hamar visszanyerte az erejét a gyors és szakszerű állatorvosi kezelésnek köszönhetően. A lábadozási időszak véget ért, nincs szüksége további emberi segítségre. A nemzetipark-igazgatóság és a Vadaspark munkatársai március 10-én, délután szabadon engedték Szeged mellett, a Sas-ér Erdőrezervátumban. Tekintve, hogy fiatal, 3-4 éves, még nem fészkelő egyedről van szó, az ártéri természetvédelmi terület ideális élőhely lesz számára

– közölte Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

KNPI/Puskás József

A rétisas hazai állománya az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett a szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően, az utóbbi pár évben már stabilan 300 pár felett van. A hazai állomány 10 %-a, mintegy 30 pár él a Kiskunságban.

A fajt leginkább az élőhelyek elvesztése veszélyezteti, valamint érzékeny a zavarásra, különösen fészkelési időszakban. Szándékos és véletlen mérgezéseknek is áldozatul eshetnek, illetve áramütés is gyakran okozza halálukat. A mérgezések felderítése, az áramütés elleni védekezés, az ismert fészkek védelme védőzónák kijelölésével és az apróvadvédelmi intézkedések mind hozzájárultak a sasok korábban igen aggasztó helyzetének javulásához.

A rétisas fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 millió Ft.

A hazai rétisas párok egész évben a fészkük környékén tartózkodnak, a fiatalok pedig kóborolnak. Télen több tartózkodik nálunk, mivel a Kárpát-medence a kedvező időjárás és a táplálékbőség miatt megfelelő telelőhely az északon élő példányoknak is.

A rétisas a legkorábban költő madarunk, március elején már a tojásokon ülnek. A kotlás időszakában a párok különösen érzékenyek a zavarásra.   A fészekalj rendszerint két tojásból áll, a fiókák március végén – április elején kelnek ki.

Kapcsolódó
Tizenkét megmérgezett sas tetemét találták meg a természetvédők
A szokásosnál is súlyosabb idén a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik