Mozaik

Valóságos időutazáson vehetünk részt, ha ellátogatunk a festői szépségű Biburyba

Végh Katalin
Végh Katalin
A világ egyik legromantikusabb helye is lehetne a kőházairól ismert település.

Könnyen belátható, hogy William Morris miért nevezte Biburyt “Anglia legszebb falujának.” Az ideérkező úgy érzi, mintha egy középkori film díszletei közé csöppent volna. Csodálatos kőépületek, kőhidak között sétálhat az idelátogató. A település Londontól 120 kilométerre fekszik.

A falu tele van tökéletes állapotú, folyó menti házikókkal, melyeket szűk utcák szőnek körbe. Minden szabad, talpalatnyi helyen erdei füvek, virágok és gyógynövények nőnek, ezzel is növelve a falu elvarázsolt hangulatát.

A falu középkori kőházairól ismert

Legnagyobb épülete a Bibury Court, amely 1633-ban épült.  Ma már műemlék épület, de nemrégiben még szállodaként működött.

Orosz Júlia

Orosz Júlia

A Szent Mária templom (Church of St Mary) a falu másik éke. A templomkert is különös érdeklődésre tart  számot, mivel  tizenhetedik és tizennyolcadik századi, kiválóan faragott asztalsír, valamint szimbolikus alakzatokkal ellátott kopjafák találhatók.

Végh Katalin

A Biburyben található festői Arlington Row az egész világon ismert, és szinte minden országból vonzza a látogatókat. Az itt sorakozó házakat még a 14. században kezdték építeni. Eleinte szerzetesek éltek itt és szövéssel foglalkoztak, majd a gyapjúkereskedelem fellendülésével a település is bővült, így az utolsó házak a 17. században épültek.

Orosz Júlia

Nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb látványosság a térségben, és valószínűleg az egyik legtöbbet fényképezett utcakép, ami felveszi a versenyt bármi mással Cotswoldban. Még a brit útlevelek belső borítóján is megjelenik. Az épületekben jelenleg a National Trust bérlői laknak, így a házakhoz vagy a kertekhez nem lehet bejárni, ezért külön kérik a turistákat hogy ne kopogtassanak az ajtókon, és ne nézzenek be az ablakokon, ezzel zavarva az ott élő embereket.

A páratlan szépségű település házai, kertjei, virágai majd minden lépésnél megállásra késztetik a turistákat.

Galéria
Végh Katalin

Érdekesség

Úgy tartják, hogy Henry Ford (1863-1947), a Ford Motor Company alapítója annyira el volt ragadtatva az Arlington Row-tól, hogy megpróbálta megvenni az egész házsort, hogy szétszedhesse, majd Amerikába szállíthassa. Terve nem teljesült.

Bibury igen  kedvelt helyszíne még az 1902-ben alapított Bibury Trout Farm, Anglia legrégebbi működő pisztrángfarmja. Évente több százezer pisztrángot nevelnek itt. A  barna, kék és szivárványos pisztrángokat halászatok, halgazdaságok, horgászklubok részére értékesítik.

Saját halászterületük van, amely nyáron rendkívül népszerű. A pisztrángokat a nap 24 órájában képzett személyzetből álló elkötelezett csapat figyeli és gondozza. A Coln folyó érintetlen, oxigéndús forrásai tökéletes feltételeket biztosítanak a pisztrángtermesztéshez. Tavaik halsűrűségét céltudatosan alacsonyan tartják, hogy megelőzzék a túlzsúfoltságot és elősegítsék ásványi anyagokban gazdag környezet kialakítását.

Kapcsolódó
Meglátni és szerelembe esni, avagy Provence valóban a szívekhez szól
Sokan mondják, hogy Provencet egyszer mindenkinek látni kell. Igen, látni kell!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik