Mozaik

Vizsgálták a kakaóporokat, megválasztották a legjobbat

pixabay
pixabay
Instant kakaóitalporokat elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A Szupermenta program jubileumi, 100. terméktesztjén instant kakaóitalporokat elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A 34 vizsgált termék élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelt, azonban jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt 19 esetben hatósági eljárás indult, írta a Nébih frissen nyilvánosságra hozott közleményében.

A boltok polcain többféle termékkel is találkozhatunk, hiszen a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerűek. Talán nincsen olyan család, ahol ne lenne megtalálható a kakaó. Hiszen sokoldalú felhasználásának köszönhetően nem csak a reggeli  tejet tehetjük vele gazdagabbá, hanem többek között a sütemények fontos hozzávalója is lehet.

A Szupermenta 2014-ben indult, és mostanra 100 termékkör komplex vizsgálata zajlott le a termékteszt programban.

A jubileumi teszt főszereplői az instant kakaóitalporok voltak: összesen 34 termék került nagyító alá. A tesztelt italporok közül 30 hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egy terméket pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. A vizsgálatban 18 olyan instant kakaóitalpor szerepelt, melyeket vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar előállítású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott

– összegezték beszámolójukban.

A vizsgálatok alkalmával ellenőrizték a termékek cukor-, rost- és gluténtartalmát. Ezeket az eredményeket megfelelőnek találták a szakemberek. Az italporok kakaópor-tartalma igen széles skálán, 8% és 55,6% között mozgott.

A mérési eredmények alapján elmondható, hogy a cukor és a rost mennyisége megfelelt a tápértékjelölésen feltüntetett értékeknek.

A szakemberek megmérték a dúsított kakaóitalporok vitamin- és ásványianyag-tartalmát is. A mért értékek megfeleltek a jelölésen szereplőknek, három termék esetében azonban a receptúrában túl kevés hozzáadott vitamin mennyiséget határoztak meg. Ezeknél a termékeknél ugyanis az elkészített kakaóitalokban már nem jelentek meg jelentős mennyiségben a vitaminok, így pedig a hozzáadott vitaminok mennyisége nem felelt meg a dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabályi előírásnak. Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, a termékek receptúráját módosítani fogják.

A tesztelt termékek csaknem felénél fordultak elő jelölési hibák. Gond adódott – többek között – a termékek megnevezésével, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével.  A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult.

A Szupermenta 100. terméktesztjén is lezajlott a már megszokott kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.

Értékelésük alapján a 34 instant kakaóitalpor közül az első helyen a Rioba Instant kakaóitalpor végzett, a második az Auchan Cao Kido Instant kakaó ital granulátum lett, míg a harmadik helyezést a Nesquik Extra Choco Instant kakaóitalpor érdemelte ki.

Kapcsolódó
100 éves az ország első csokigyára
Szerencsen 1923-ban kezdődött meg a csokoládégyártás a helyi cukorgyár szomszédságában. Az alapítás századik évfordulójára egész éves eseménysorozattal emlékeznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik