Mozaik

Lopásgátlók kerülnek az olívaolajos üvegekre Spanyolországban

pixabay
pixabay
Az olívaolaj a legértékesebb termékek listáján szerepel, emiatt a spanyol kereskedelmi láncok óvintézkedéseket vezettek be.

Az olívaolaj árának drasztikus emelkedése miatt ezekben a hetekben ez a termék a legértékesebbek közé kerül a szupermarketekben, emiatt a spanyol kereskedelmi láncok óvintézkedéseket vezetnek be: lopásgátlók kerülnek az üvegekre, írja cikkében a Magyar Mezőgazdaság.

A drágulás nem csak a termelőkre van hatással, hanem a vásárlókra is. Ezidáig csak az alkoholtartalmú italokra és az ibériai sonkára kerültek lopásgátló eszközök, hiszen ezek voltak a legdrágább termékek a boltok polcain.

Az intézkedés hátterében az olíva olaj árának drasztikus emelkedése áll. Egy liter olívaolaj most több mint 9 euróba kerül, de az ár majdnem 13 euró, ha bio extra szűz olajról van szó.

A spanyol kormány az olívaolajat a tavaly januári áfa csökkentésbe bevont élelmiszerek közé választotta. Ennek a célja pedig az, hogy így próbálják enyhíteni az árak drasztikus emelkedését.

A kormány által bevezetett intézkedés az emelkedés egy részét tompította. Azonban még így is a drágábbá vált termékek között szerepel a boltok polcain. Az okot pedig azzal magyarázzák, hogy a kínálat mintegy a felére csökkent.
Annak ellenére, hogy Spanyolország a világ vezető olívaolaj-termelője, az idei szezonban a mennyiség 50%-kal csökkent a termelés, mely az aszályos időjárásnak tudható be.

Az árak emelkedése mindenkire aggasztóan hat, a gazdákra, szupermarketekre és a végső fogyasztókra is. A kereskedelmi láncok által megelőzni próbált lopásokon kívül ,az elmúlt hetekben több ezer liter olaj lopására derült fény több gazdaságban is.

Olívaolaj

Az olívafa terméséből sajtolási technológiával nyerik ki az értékes olajat, majd minősége szerint osztályozzák. Az extra szűz kifejezés az első mechanikai sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is. A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton. A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik, és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű. Hasznos élettani hatásai miatt érdemes a legjobb minőségű olajat választanunk, hiszen bőrünk egészségének megőrzésétől egészen súlyos betegségek megelőzéséig sok mindenben segíthet bennünket. Az olívaolaj fogyasztásának számos előnye létezik, amik hatásosak az egészség megőrzésében. Jót tesz az agynak, a szívnek, de még a baktériumok elleni harcban is segítségünkre van.

Kapcsolódó
Veszélyben a világ olívaolaj-ellátása
Nagyot drágul, de örülhetünk, ha lesz olívaolaj.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik