Mozaik

Három Michelin-csillagot kapott a világ gasztronómiai zászlóshajója

Facebook/Hiša Franko
Facebook/Hiša Franko
Egy ezer fős szlovén városkában élvezhetjük a kiemelkedő kulináris élményt.

A Hisa Franko lett Szlovénia és a kelet-európai régió első étterme, amely három Michelin-csillaggal büszkélkedhet, a Kranjska Gorában található Milka pedig megkapta második csillagját – adta hírül a szlovén közszolgálati televízió.

Ana Rost, a Hisa Franko étterem séfjét 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de éppen Rost miatt döntött úgy, hogy 2020-ban Szlovéniáról is kiadnak regionális kalauzt.

A harmadik Michelin-csillag a kreativitás, az innováció és a konyhaművészet iránti elkötelezettségünk elismerése. Ez megerősít minket abban, hogy jó úton járunk

– közölte a Soca-völgyben elhelyezkedő Hisa Franko, miután a világ 140. éttermeként megkapta a Michelin-kalauz legmagasabb elismerését.

A Hisa Franko lenyűgözte a Michelin ellenőreit a Michelin Guide Szlovenia első kiadásához képest folyamatosan javuló minőségével, egyedi kóstolómenüvel büszkélkedik, olyan ételekkel, amelyek eredeti színekkel, ízekkel és textúrákkal tűnnek ki

– írta a Michelin Guide.

Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója szerint a Hisa Franko

a világ gasztronómiai zászlóshajójává válik, és megerősíti Szlovénia pozícióját a globális kulináris rangsorban.

Az étterem Észak-Szlovéniában, a Júliai-Alpok lábánál, a Soča-völgyben található, a mindössze 1085 lelket számláló Kobarid településén.

A Kranjska Gorában található Milka étterem, amelyet David Zefran séf vezet, alig egy évvel az első csillag megszerzése után kapta meg a második csillagját. Az ellenőrök szerint a menü “nagyfokú eredetiséget és kifinomultságot mutat, valamint a szezonalitást és regionalitást ünnepli”.

További hét étterem, a Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, továbbá a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB, valamint a ljubljanai Strelec étterem sikeresen megtarthatta csillagját.

Kapcsolódó
Ezek 2023 Michelin-csillagos magyar éttermei
Megjelent a Michelin Guide Magyarország 2023-as kiadása, melyből kiderül, hogy mely éttermeket ajánlják az ételkritikusok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik