Mozaik

Az állatok szeretete az egyetlen szeretet, amelyben az ember sohasem csalódik

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A címben idézett gondolat Krasznahorkai Lászlótól származik, és október 4-én, az állatok világnapján különös aktualitása van.

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki nem csak megértette az állatok nyelvét hanem beszélgetni is tudott velük.

Tanításaiban hirdette, hogy minden élőlényt szeretnünk kell, melyek körülöttünk élnek.

Miskolczi Tímea Panny

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, a felelős állattartásra és a vadon élő állatok védelmére.

Nagyon fontos lenne, ugyanakkor, hogy ne csak ezen a napon gondoljunk az állatokra, hanem minden nap úgy éljünk, hogy odafigyelünk rájuk.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer “kedvenc” állat válik kóborrá.

pixabay

Ha minden nap október negyedike lenne, sokkal többet foglalkoznának az állatokkal, sokkal több figyelmet fordítanának az ember legjobb barátjára, és talán nem kellene annyi ártatlan életet kioltani, vagy nyomorúságos körülmények között tartani. Nemcsak az állatok világnapján, hanem a hétköznapokban sem szabadna elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről.

A hazai állatvilág sokszínűsége Miskolczi Tímea Panny fotóin keresztül az alábbi galériában tekinthető meg.

Galéria

Assisi Szent Ferenc a madarakkal beszélget

„Húgocskáim, madarak! Ti igen sokkal tartoztok a Teremtőnek, azért mindig és mindenütt kötelesek vagytok dicsérni őt. Mert kétszeres, sőt háromszoros ruházattal látott el benneteket; szabadságot adott nektek, oda röpülhettek, ahová akartok; Noé bárkájában megőrizte fajotokat, hogy ki ne vesszetek. Hálával tartoztok a levegőért, amelynek uraivá tett. Azután gondoljátok meg, hogy se nem vettek, se nem arattok, Isten mégis gondoskodik rólatok. Inni ad a folyókból és forrásokból, menedéket nyújt a hegyekben és völgyekben, helyet biztosít a fészekrakáshoz a fák lombos ágain. Azután még fonni és szőni sem tudtok, Isten ruház föl benneteket és fiókáitokat. Jótéteményeiből, amelyekkel elhalmozott, láthatjátok, mennyire szeret Teremtőtök. Őrizkedjetek tehát húgocskáim, a hálátlanság bűnétől, s azon legyetek, hogy szüntelenül áldjátok Istent.”

Kapcsolódó
130 ezer gyermek foglalkozott az állatok védelmével
Az állatok világáról és a felelős állattartásról tanultak a gyerekek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik