Mozaik

“Kifehéredett” a smaragdzöld Neretva folyó

Pixabay
Pixabay
Súlyos környezetszennyezés történt, tömegével pusztulnak a halak.

Teljesen fehérré vált a Neretva folyó a bosznia-hercegovinai szakaszának egy részén – írta az MTI.

A különös jelenség az Ulog nevű hőerőmű építési munkálatai miatt történt, ezt közölte a Mentsük meg Európa kék szívét! nevű nemzetközi folyamvédelmi kezdeményezés. A boszniai hőerőmű építése miatt korábban többször elpusztultak a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán.

Vladimir Topic, a boszniai Környezetvédelmi központ vezetője szerint a víz fehér és szennyezett, de egyelőre nem lehet tudni, hogy valamilyen vegyi anyag került-e a folyóba, az viszont bizonyos, hogy az építkezésről származik a szennyezés.

A halak a vízben pusztulnak el, a többi élőlény pedig a vízben és a víz környékén. A halak – oxigén hiányában -, kiugrálnak vízből.

A szakemberek szerint a szennyezés hatásai még kilométerekkel lejjebb is érezhetők.

A 225 kilométer hosszú, természetes állapotában zöld színű, festői szépségű Neretva folyó szinte teljes mértékben Bosznia-Hercegovinán keresztül folyik, csupán az utolsó 22 kilométeres szakasza található Horvátországban, ahol az Adriai-tengerbe torkollik.

Az Ulog hőerőmű építése a Neretva felső szakaszán 2010-ben kezdődött, azóta többször figyelmeztettek környezetvédők az építkezés káros következményeire.

Kapcsolódó
Szennyezett bányavíz pusztítja a Sajó élővilágát
A szennyezés a magyar szakaszt egyelőre nem érinti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik