Virágzó vidékünk

Víz alatti drónnal vizsgálták a Sajóban keletkezett károkat

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter
A szakemberek szerint továbbra is aggasztó a helyzet.

Próbaszivattyúzásokkal igyekeznek csökkenteni a szlovák környezetvédelmi szakemberek az alsósajói szideritbányában a Sajó folyó szlovákiai szakaszán történt ökológiai katasztrófa következményeit, az elárasztott bányavájatokat miskolci szakemberek távirányítású, víz alatti drónnal vizsgálják.

Kapcsolódó
Megkezdték a kárelhárítást a Sajót szennyező bányában
Közel száz napon át ömlött eddig naponta 1,5 millió liter szennyezett víz a folyóba, most kezdték el a vasércbányában a kárelhárítási munkálatokat.

A februári természeti katasztrófa pusztításait máig sem sikerült megszűntetni. A folyó vörösre színeződött, élővilága szinte teljesen kihalt. Mindezt a Rozsnyótól északra található alsósajói szideritbányából kiáramló szennyvíz okozta. A folyó vizében a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, a mangán-, szulfát- és arzéntartalma is emelkedett.

Az elmúlt időszakban több óvintézkedést is tettek a szennyeződés csökkentésére és a bányából kiáramló víz tisztítására, de hosszú időbe – és sok pénzbe – telik, mire a Sajó vize megtisztulhat. A szakemberek szerint továbbra is aggasztó a helyzet.

Az augusztus közepén indított próbaszivattyúzásokkal a bánya mélyebb rétegeiből származó, sok ásványi anyagot tartalmazó víz eltávolítását célozták meg. A vízből több helyen mintát vettek, illetve víz alatti drónnal is vizsgálják a körülményeket.

A merülés során nagyjából 70 méteres mélységbe küldtük le a drónt, hogy felmérjük az akna állapotát, az ott található vízminőséget, a látási viszonyokat, az elakadási lehetőségeket és minden olyan tényezőt, amelyek a nagyobb drónnak problémákat jelenthetnek. Ha sikerül megtalálni a szennyeződés forráspontjait, akkor vagy kiemelnénk, vagy pedig kármentesítő anyagokkal semlegesítenénk azokat. Az engedélyeztetés után a folyamatot néhány napon belül le tudjuk bonyolítani

– közölte Papp Richárd Zoltán, a Miskolci Egyetemmel együttműködő Unexmin Georobotics szakembere a szlovákiai Új Szóval.

A Sajó mentén levő kutakat is rendszeresen ellenőrzik, ezek alapján kiderülhet, ha szennyeződés kerül az ivóvízbe a folyóból. Amennyiben az értékek túllépik a megengedett határokat, azonnal további intézkedéseket léptet életbe.

Kapcsolódó
Sárgára színeződött a Sajó Szlovákiában, hazánkban egyelőre nincs jele a szennyeződésnek
Folyamatos a rendszeres vízmintavétel és a laboratóriumi elemzés.
Olvasói sztorik