Mozaik

Mínusz 12,9°C-t mértek hajnalban a Bükk-fennsíkon

facebook/Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet
facebook/Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet
A sarkvidéki eredetű hideg levegő a front elvonultával nyugalomba jutva elhozta az első fagyokat az ország északkeleti részére.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklíma kutatást végez a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, ahol október 9-én hajnalban rekord mínuszokat mértek.

A hidegöblítés során megérkezett sarkvidéki eredetű hideg levegő a front elvonultával nyugalomba jutva elhozta az első fagyokat az ország ÉK-i részére. A Bükk-fennsíkon ez az első zord napokat (T-min <\= -10°C) jelentette. A váltakozó felhőzet -12,9°C-ig engedte hűlni a hőmérsékletet a Mohos-töbörben, melynek beállta hajnali három fele történt meg

– olvasható a kutatók Facebook bejegyzésében.

Mi a töbör?

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található.

 

Átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed.

 

Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok

Dobos András kutató arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy a Kerékgyártó Róbert által monitorozott Vörösmeteor-töbörben is -10°C alá esett a hőmérséklet hajnalban annak ellenére, hogy a felhőzet néha befolyásolta a zavartalan kisugárzási körülményeket.

Kerékgyártó Róbert mikroklíma megfigyeléséről már többször írtunk. Szenzációszámba ment, amikor olyan nagy mínuszokban készítettek fotókat a Vörösmeteor-töbörben, amikor a víz röptében megfagyott. Erről alábbi cikkünkben olvashat:

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik