Mozaik

Nagy a baj, befeketedtek a cukorrépaföldek az Alföldön

MTI/EPA/CONSTANTIN ZINN
MTI/EPA/CONSTANTIN ZINN

Nagy bajban vannak a cukorrépa termesztők az Alföldön, ugyanis a tavalyi és az idei rendkívül száraz időjárás kedvezett a cukorrépa gombás fertőzésének, írja a Délmagyar.

A makrophomina nevű betegség miatt a lap újságírói láttak olyan cukorrépaföldet, ahol a termés teljes mértékben szétrothadt, csak mutatóban zöldellt egy-két épen maradt tő.

Nagymágocs határában a szentesi Terra-Coop Kft. cukorrépaföldje például feketéllett az elszáradt levelektől. Gránicz Zoltán, a cég agronómusa, növényvédelmi szakmérnök kihúzott a földből egy répát és megmutatta, az is szétrothadt, penészes, ilyen a teljes tábla. A Terra-Coop 400 hektáron termeszt cukorrépát.

A tartós aszály és egy másodlagos gombafertőzés hatására a cukorrépa rothadásnak indult. Ez annak a következménye, hogy a nyáron hetekig volt nagyon meleg, 35-38 Celsius fok közötti hőmérséklet, ami miatt a répa legyengült. Hiába kezeltük gombaölő szerrel és lombtrágyákkal, a makrophomina felütötte a fejét és kezdődött a gyökérrothadás

– mutatta a szakember.

A makrophomina, a nyári gyökérrothadás egy gombás betegség, ahol fellép, ott teljes termésveszteséget is okozhat. A répa hervad, fonnyad, szárad, majd kipusztul. A gyökerek elhalása a külső részektől halad befelé, az elhalt répatest összezsugorodik, valósággal mumifikálódik, olvasható a cikkben.

Gránicz Zoltán szerint ez a gomba mindenütt jelen van, de ahhoz, hogy a fertőzés beinduljon, számára ideális körülményekre van szükség, amik idén, de már tavaly is megvoltak. Tavaly is nagyon meleg és száraz idő volt. Az „eredménye” szemmel látható.

Az agronómustól közölte, a cégük vesztesége a cukorrépa termesztés terén több száz millió forint. A cukorrépa ugyanis nagyon költséges növény. Az egy hektárra vetített önköltség körülbelül 500 ezer forint, öntözött területnél 700 ezer. Az elmaradó hasznon nagyjából ugyanilyen összegű és nem tudják, hogy a kiegészítő támogatásokat megkaphatják-e.

Ez a gombás fertőzés ráadásul nemcsak a cukorrépát, hanem a napraforgót, a kukoricát és a szóját is károsíthatja, úgyhogy várható, hogy térségben más növényeknél is problémát okozhat.

Kapcsolódó
A kukoricatermés közel fele kisült a Homokhátságon
A Homokhátságon helyenként a költségek sem térülnek meg a gabonafélékkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik