Mozaik

Cukorhiány lehet ősszel a boltokban

Unsplash.com
Unsplash.com
Hazánk éves cukorfogyasztása háromszázezer tonna, ám ebből idehaza az idén hatvanezer tonnát tudtak megtermelni. Európában is csökkent a kínálat.

Ha valaki boltba megy, meglepődve tapasztalhatja, hogy hiánycikk lett a cukor, vagy limitált a megvásárolható mennyiség belőle. Nemcsak arról van szó, hogy a lekvárfőzéshez felvásárolták a háziasszonyok, eredendően kevés. Ráadásul az idei cukorrépa termést károsította az aszály, írja a sonline.hu.

Kapcsolódó
Nincs, aki leszedje a gyógyító bogyókat a somogyi faluban
Ezért az önkormányzat szedd magad akciót hirdetett.

Hazánk éves cukorfogyasztása háromszázezer tonna, ám ebből idehaza tavaly csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni, az idén pedig hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség. A termőterületek területe is folyamatosan csökken. Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron.

Bár tavasszal még kecsegtető volt a helyzet, hiszen a növények kelése kiválónak tűnt, és a gyomirtások is jól sikerültek, a forró és száraz nyár nem tett jót a termésnek.

Nem tett jót az aszály, de nem pusztította el a termést: ártott a cukorrépának, sanyargatta de nem annyira, mint a kukoricát. A csapadék mennyisége és eloszlása nem kedvezett, de nem is ártott végzetesen mifelénk

– mondta Pásztohy  András, az Agrária Zrt. elnöke. Ők 54 hektáron vetettek cukorrépát.

Már tavalyi is „cukordeficites” év volt, és jövőre sem lesz elég cukor az európai kontinensen. Európán kívül is csökkent a kínálat, emelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek

– taglalta a helyzetet Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.

A keleti országrészben különösen tragikus a helyzet. A csapadékhiány miatt csökken a cukorrépatermés mennyisége, és a várható hozam jóval alacsonyabb lesz, még a hazai fogyasztás egy negyedét sem fedezi a hazai gyártás, ezért külföldről kell behozni az alapanyagot.

Ugyanakkor egész Európában és a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, ezzel szemben a szállítási költségek jelentősen megnőttek, így hosszú távon mindez ahhoz vezethet, hogy nemcsak megdrágul, de ősszel akár érezhető cukorhiány is kialakulhat a boltokban.

Kapcsolódó
11 élelmiszer, aminek soha nem kell nézni a szavatossági idejét
Tényleg kár lenne kidobni azt, amit még használhatnánk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik