Virágzó vidékünk

Eladó a hatvani cukorgyári örökség lepusztult jelképe

Videón a műemléknek nyilvánított kastély döbbenetes látványa.

1889-től 2003-ig Hatavan büszkesége és iparának egyik meghatározója volt a cukorgyár, mely a város első jelentősebb üzemeként alakult meg. Felszámolása után a cukorsiló egy ideig még működött, majd elemeire bontották, a gépeket elszállították, és a cukorgyártás csupán emlékként él tovább.

Ez az ország legdrágább eladó barokk kastélya
Baranya megye legelegánsabb homlokzatú, műemléki védelem alatt álló barokk kastélya várja új gazdáját.

A volt cukorgyár udvarán álló Kristály Kastélyt a – nemesi előnevét a városhoz kötődő – Báró Hatvani Deutsch család építtette 1906-ban a gyár vezetésében is részt vevő bárói család rezidenciájaként. Később az épület óvodaként, majd művelődési házként és Kristály Hotelként is működött, mígnem szépen, lassan lepusztult.

A műemléknek nyilvánított, tényleges gazda nélkül árválkodó kastély – melyet a hatvani cukorgyári örökség egyik jelképeként tartanak nyilván – az elmúlt tíz évben az enyészeté lett: az épületet kifosztották, megrongálták, hajléktalanok is laktak abban.

2018. januárjában a helyi önkormányzat örömmel jelentette be, hogy egy pénzintézettől hazai befektető vásárolta meg az épületet azzal a céllal, hogy abban prémium kategóriás szállodát működtessen. A tervek között a kastély teljes egészében eredeti állapotába történő visszaállítása és környezetének rendbetétele is szerepelt.

Azóta gyakorlatilag semmi sem történt az elképzelések megvalósításában, sőt – mint az a legnagyobb hazai ingatlanos portálon olvasható – új gazdát keres az 50 szobás történelmi épület.

Mint írják, a 3 szintes kastély fejlesztéséhez a jelenlegi tulajdonos 27 + 4 szobás apartmanhotel kialakításának építési engedélyével rendelkezik, és a jogerős határozat alapján azonnal elkezdhetők a munkálatok.

Az épület irányára a meglévő építési engedéllyel és látványtervekkel együtt 200 millió forint.

A két éve készült videón ilyen siralmasan nézett ki a műemlék épület, és azóta aligha javult az állaga

Kiemelt kép: YouTube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik