Életmód

Nincs, aki leszedje a gyógyító bogyókat a somogyi faluban

Getty Images
Getty Images

Sötétlila bogyóktól roskadoznak a feketeberkenye-bokrok Bárdudvarnokon. Alig akad munkáskéz, aki leszedné a termést, ezért szedd magad akciót hirdettek, kedvezményesen kilónként 400 forintért kínálják a berkenyét, írja a sonline.hu.

Orsós Szilva, a településen dolgozó közmunkás arról beszélt, a szüret nagyon munka- és időigényes. Miután leszedik, utána bogyózzák, kicsit talán a bodzacsetéhez hasonlítható. Társaival már többféle lekvárt, szörpöt készítettek a fekete berkenyéből.

A helyi önkormányzat egy negyedhektáros ültetvényt alakított ki a közmunkaprogram keretében hét évvel ezelőtt.

Amikor telepítettük, majdnem száz közmunkásunk volt, most öten dolgoznak a berkenyésben. Hozzá kell tenni: nagyon nehéz a beérett bogyókat kézzel leszedni

– mondta el Mester Balázs polgármester.

Emiatt döntöttek úgy, hogy Szedd magad akciót hirdetnek, amelyre bárki előzetesen bejelentkezhet. Bármennyit szedhetnek, és a mérlegelést követően 400 forint per kilós áron elvihetik, jelenleg 2000–2200 forint a piaci ára.

A lap cikkében megjegyzi, a fekete berkenye több jótékony hatása ismert a magas flavonoidtartalma miatt. A gyümölcs az Egyesült Államokból és Kanadából származik, az 1970-es évektől egyre nagyobb területen foglalkoznak vele Németországban, erős gyulladáscsökkentő, a kemoterápia hatásait enyhíti, a kettes cukorbetegségben szenvedőknél csökkenti a vércukorszintet, de ismert gyomorvédő, keringésjavító hatása is, sőt a rákmegelőzésben is komoly szerepet játszik.

Bárdudvarnokon három év kellett, mire az ültetvény termőre fordult. Itt volt eső, ami kedvezett a fekete berkenyének és a terület is nyirkosabb itt a falu mélyebb pontján, idén 5-6 mázsa termésre számítanak.

Kapcsolódó
Sorra dőlhetnek be a magyar almatermesztők
Jövőre is nagyon gyenge gyümölcstermésnek nézünk elébe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik