Virágzó vidékünk

A kukoricatermés közel fele kisült a Homokhátságon

pixabay
pixabay
A Homokhátságon helyenként a költségek sem térülnek meg a gabonafélékkel.

Hiába érkezett augusztus 20-a előtt néhol 30–40 milliméteres csapadék, ez általában már nem sokat segített a szárazságban szenvedő kukoricán. A nedvességet kevésbé tartó talajokba vetett tengeritől pedig már hetekkel előbb lemondtak a termesztők, mert megsült a forróságban – írta meg a Baon.

A nagykőrösi gazdakör érdekeltségi területén átlagosan hektáronként öt tonna kukoricát becsülnek. Ez a szám azokra a táblákra vonatkozik, ahol az esőzések még zöld növényeket találtak, tehát az összességnek körülbelül 60–70 százalékára.

A szárazságtűrőbb napraforgó viszonylag kevés kárral vészelte át a száraz időszakot, átlagosan három tonna termésre számítanak a gazdák.

Az értékesítési árak továbbra is olyan alacsony szinten állnak, hogy a ráfordításokat alig vagy egyáltalán nem fedezik.

A jelenlegi felvásárlási árak nem sokban térnek el a 25 évvel ezelőtti szinttől. Azóta pedig többszörösére emelkedtek a termesztési költségek. Például homokhátsági viszonylatban hektáronként termett 2–5 tonna étkezési rozs biztosan veszteséges. Jelenleg tonnánként 45 ezer forintot adnak érte. A legmagasabb hozammal sem lehet rajta nyereség, hiszen termesztésének még ésszerűen legalacsonyabbra szorított költsége is 250 ezer forint körül mozog hektáronként

– összesítette a jelenleg mutatkozó eredményeket Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör alelnöke.

Széles nyilvánosságot kapott a dunai, fekete-tengeri kikötőkben a gabonaféléket befogadó kapacitás és kiszállítás bővítése. Ugyancsak erre a célra a moldáviai vasútvonal fejlesztése. Az iménti példák és több más élelmiszergazdasági esemény arra utal, hogy Európa piacait talán hosszabb ideig uralni fogják a viszonylag olcsó kelet-európai, közelebbről az ukrajnai mezőgazdasági termények

– értékelte a helyzetet az alelnök hozzátéve, hogy a hozzánk képest jóval olcsóbban előállított tömegterményekkel nem lesz képes versenyezni a hazai mezőgazdaság.

Ezért úgy gondolom, mihamarabb szükséges átalakítani nálunk a terményszerkezetet és bővíteni a feldolgozóképességet. Például a rozzsal a jelenlegi felvásárlási áron nem megyünk semmire, de mondjuk, egyebek közt minőségi étkezési rozsliszttel sikeres is lehet az agrárium piaca. Szemléltethetünk más lehetőségeket is, a lényeg az, hogy váltani kell a feldolgozás nélküli tömegtermelésről olyan élelmiszerek előállítására, amiket mások nem gyártanak vagy a kereslethez képest még kevés áll belőlük rendelkezésre

– mondta el véleményét a lapnak az alelnök.

Kapcsolódó
Ökológiai katasztrófa fenyeget a Homokhátságban
Ásotthalom alpolgármestere szerint a vízhiányt a térséget szegélyező két folyó vizének elvezetésével és visszatartásával lehet elkerülni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik