Mozaik

Szuperszámítógép fűti majd a debreceni sportuszodát

dehír
dehír
Az ország legerősebb szuperszámítógépével, a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő Komondor hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát.

Papp László polgármester emlékeztetett arra, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt döntött az önkormányzat úgy, hogy újabb megoldásokat keres az energiahatékonyság terén. A politikus úgy fogalmazott, hogy a 21. század egyik legnagyobb kihívásának a tiszta energia hosszú távú biztosítása, ezt szolgálja a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a helyi sportcentrum együttműködése, amelynek eredményeként az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjével fűtik a sportuszodát – írta meg az MTI

Négy hónap alatt készül el az a 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlő egységekkel, amelyen keresztül eljut a hulladékhő az uszodába.

Jelezte ugyanakkor, hogy a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni. Az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig pilotprojektként működik a rendszer, térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a továbbiakról pedig a KIFÜ-vel egyeztetnek.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja innovatív megoldásnak nevezte az eljárást, ugyanis egyrészt a szuperszámítógép hulladékhőjét tudják hasznos hőként felhasználni, másrészt – miután a hőt elvezetik –  nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum NKft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: évente 160 millió forintba kerül a sportuszoda energiaellátása.

Ennek 30 százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép jelenlegi kihasználtsága mellett, amint utóbbi eléri kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudta

– tette hozzá, megjegyezve, hogy az összeköttetést biztosító beruházást mintegy százmillió forint saját és önkormányzati forrásból valósítják meg.

Kapcsolódó
Gyógyvizes fűtésre áll át ez a magyar fürdő
A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik