Mozaik

Újabb magyar sajt kapott uniós oltalmat

Pixabay
Pixabay
A földrajzi árujelző oltalom növeli a termék presztízsét.

Uniós oltalmat kapott a Lajta sajt – írta az MTI az Agrárminisztérium közleményére hivatkozva.

Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma. Jelenleg már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.

A Lajta sajt nevét a Lajta folyóról kapta, amely Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába. Ezen a földrajzi területen a 20. század első felében szerencsésen találkozott a magas színvonalú tejtermelés a kiváló szellemi tudásbázissal, ennek köszönhetjük az 1930-as években kidolgozott egyedi gyártástechnológiáját.

Facebook

A Lajta sajt minősége szempontjából meghatározó művelet a sajt földrajzi területen történő, speciális szaktudást igénylő érlelése. A magas páratartalom és a kizárólag fenyőfából készített deszkákon történő, 2 hétig tartó érlelés garantálja a “rúzsflóra” kifejlődését a friss sajtokon.

A Lajta sajt hírnevét egyedülálló ízének, zamatának, rendkívül kellemes, szájban elomló állományának, valamint állandó minőségének köszönheti. A sajtkedvelő ínyencek kedvelt csemegéje már korábban is számos szakmai elismerésben részesült.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig terméke népszerűsítésében.

Kapcsolódó
Uniós oltalmat kapott az ikonikus magyar húsleves fontos összetevője
Így 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik