Mozaik

Már lehet nevezni a Magyarország étele 2024 versenyre

MTI/MÓNUS MÁRTON
MTI/MÓNUS MÁRTON
Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény mottója, a "Csak tiszta forrásból" is a nagy magyar zeneszerzőtől származik.

Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni, a recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.

Immár hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyre az egész Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket. Az idei megmérettetést a “Csak tiszta forrásból” mottóval rendezik meg.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a verseny sajtótájékoztatóján a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre.

A verseny célja a magyar hagyományokon alapulva az ételek megújítása.

Rétvári Bence azt mondta: reményei szerint a versenyen résztvevő ételek közül minél több kerül majd be a hazai éttermek kínálatába.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek.

Megjegyezte: reményei szerint idén a legtisztább élelmiszerek, a vadhús és a hal is jelentős szerepet kap majd a megmérettetésen. Mint hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.

A döntőt április 27-én Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Decemberben elindul a nevezés a Szakma ifjú mestere és a Magyarország díszasztala címre is. A felszolgálók menükártyát készítenek, és hozzá díszterítést hoznak létre.

Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény mottója, a “Csak tiszta forrásból” is a nagy magyar zeneszerzőtől származik.

Az idén a kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek.

Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is.

Az elődöntőkre január végén, február elején kerül sor, a döntőt a Szolnok Campuson tartják. (MTI)

Kapcsolódó
Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele
A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik